Ympäristöystävällisempää kodin puhdistusta

Kodin siivoaminen, kuten moni muukin arkinen asia, kuormittaa ympäristöämme omalta osaltaan. Kodin puhdistuksessa käytettyjen siivoustuotteiden ja kemikaalien matka ei pääty silloin, kun esimerkiksi pesuvesi huuhdellaan viemäriin tai siivoustuote rikkoutuu ja sen käyttäminen päättyy. Kemikaalit ja siivouksesta syntyvät muut jätteet kuormittavat ympäristöämme vielä jopa vuosia sen jälkeen, kun tuote poistuu kodistamme. Siivouksen ja kodin puhdistamisen ympäristövaikutusta voi kuitenkin vähentää monin pienin ja helpoin keinoin oman arjen siivoustottumuksissa.  

Mistä aloittaa?

Ensimmäiset askeleet ympäristöystävällisempään kodin puhdistukseen on siivoaminen säännöllisesti. Säännöllinen siivoaminen tarkoittaa rättiin tai moppiin tarttumista silloin, kun likaa tai tahroja ilmaantuu. Esimerkiksi liedelle tai pöydälle tullut tahra on usein paljon helpompi pyyhkäistä pois tuoreeltaan. Tahran voi saada pyyhkäistyä ilman puhdistusaineita, pelkällä kostealla liinalla. Pinttymään ehtinyt lika sen sijaan vaatii usein puhdistusaineita, jotka olisivat muuten olleet tarpeettomia kyseisen tahran siivouksessa. 

Tahran tai lian kuitenkin tarvitessa tehokkaampaa puhdistusta on tärkeä muistaa annostella puhdistusainetta oikein. Esimerkiksi turhan suuri annostelu yleispuhdistusainetta lattioita pestessä jättää lattiat helposti tahmeaksi veden haihtuessa ja ylimääräisen pesuainejäämän jäädessä lattian pintaan. Turhan suuri annostelu voi myös kuluttaa puhdistettavaa materiaalia, nostaa kodin kemikaalikuormitusta sekä kuluttaa tarpeettomasti puhdistusaineen valmistamiseen käytettyjä luonnonvaroja. 

Siivoustuotteiden valinta ja elinkaaren pidentäminen

Siivousvälineiden ja muiden siivoustuotteiden elinkaareen kannattaa kiinnittää huomiota jo niiden ostoa harkitessa. Kannattaa siis pohtia, kestääkö tämä tuote pitkään ja onko se esimerkiksi uudelleenkäytettävissä ja miten tuote lopulta kierrätetään, kun se ei ole enää käyttökelpoinen. Mietitään esimerkiksi tiskiharjaa, johon on ostettavissa uusia harjaspäitä vanhojen kuluessa. Harjan varsi on siis elinkaareltaan pitkä, koska sitä ei tarvitse vaihtaa yhtä usein kuin harjaspäätä. Harjan varsi voi olla myös esimerkiksi käsittelemätöntä puuta tai bambua, jolloin varsi on mahdollista kierrättää biojätteen mukana sen elinkaaren lopussa. Tuotteen pitkäikäisyys on myös edullinen valinta kukkarollesi, kun uusia tuotteita ei tarvitse ostaa toistuvasti. Panosta siis laadukkaisiin välineisiin, jotka kestävät kulutusta ja ovat siten ympäristöystävällisempi vaihtoehto. 

Ympäristöystävällisyyttä on mahdollista huomioida myös etsimällä joutsenmerkillä varustettuja siivoustuotteita. Pohjoismaalainen ympäristömerkki eli joutsenmerkki myönnetään tuotteille ja palveluille, joiden valmistamisessa ja käytössä täyttyy tarkat ympäristövaatimukset koko tuotteen elinkaaren aikana. Joutsenmerkillä varustetut tuotteet on valmistettu ympäristön ja terveyden kannalta turvallisimmista raaka-aineista. Joutsenmerkin voit löytää esimerkiksi siivousvälineistä, kodin puhdistusaineista ja siivousliinoista. 

Ympäristöystävällisemmässä siivouksessa vähemmän on enemmän

Tuotteiden kirjo kaupan siivoustarvikkeiden ja –aineiden hyllyllä on valtava. Kotitalouksien tehokkaaseen siivoukseen riittää useimmiten vain yksi neutraali puhdistusaine, esimerkiksi tiskiaine tai yleispuhdistusaine. Eli yhdelläkin yleispuhdistusaineella pääset puunaamaan kaikki kodin pinnat. Ympäristöystävällisempää on siis valita vain yksi tai muutama tuote, joilla kaikkien kodin pintojen puhdistaminen onnistuu vaivattomasti. 

Kodin siivouksessa on mahdollista käyttää myös keittiöstä löytyviä tehokkaita ja luonnollisia puhdistusaineita. Ruokasoodalla, joka on lievästi emäksinen aine, puhdistat esimerkiksi pinttyneemmät rasvatahrat. Ruokasooda neutraloi myös tehokkaasti hajuja, joten sitä voi sirotella esimerkiksi tekstiileille, kuten matoille ja imuroida vaikutusajan jälkeen pois. Happamat keittiön tuotteet, kuten etikka ja sitruuna taas puhdistavat tehokkaasti kalkkitahroja. Etikkavesiseoksella voit pyyhkiä esimerkiksi keittiön hanan ja tiskipöydän. 

Veden säästäminen ja laitteista huolehtiminen

Siivoukseen ja puhdistamiseen liittyy myös oleellisesti veden kulutus sekä erilaisten laitteiden käyttö. Vettä kuluu siivouksessa esimerkiksi vaatteiden sekä astioiden pesussa tai vaikkapa siivousliinan huuhtelussa. Vedenkulutusta on mahdollista vähentää esimerkiksi sulkemalla juokseva vesihana, silloin kun vettä ei tarvita tai pesemällä vain täysiä koneellisia pyykkiä tai tiskiä. Eri laitteissa, esimerkiksi pyykinpesukoneissa on myös ekologisia pesuohjelmia, jotka arvioivat vaatteiden likaisuuden ja sen perusteella valitsevat sopivan pesuohjelman, pesuaineen määrän, veden lämpötilan sekä veden kulutuksen määrän. Näin voidaan säästää vettä ja pesuaineita pelkästään napin painalluksella! Laitteita kannattaa myös puhdistaa säännöllisesti, jotta ne kestävät käyttöä ja ovat pitkäikäisiä. Puhdista tasaisin väliajoin etenkin pyykinpesukoneen nukkasihti ja tiskikoneen suodatin. 

Ympäristöystävällisyys kodin siivouksessa lähtee pienistä askeleista. Pienillä teoilla on kuitenkin suuri merkitys niin meille kuin luonnolle! 

Siivousterveisin,
markkinointiassistentti
Helmiina