Vuokralle muuttajan muistilista

Elämäntilanteen muuttuessa tulee tarve vaihtaa vuokrakotia. On asunto sitten suurempi, pienempi tai eri kaupunginosassa, pysyy vuokralle muuttajan vastuut aina samana. Kun olet hyväksynyt asuntotarjouksen, alkaa muuttoon kuuluvien asioiden hoito välittömästi. Kokosimmekin tähän blogitekstiin muistilistan, mitkä kaikki asiat on otettava huomioon vuokralle muuttaessa.

Irtisano sopimus heti, kun tiedät uuden muuttopäiväsi. Yleensä vuokra-asunnon irtisanomisaika on yksi kuukausi, kuten myös meillä TVA:lla. Mikäli muuttopäivästä ei olisi kuitenkaan tarkemmin erikseen sovittu, huomioithan, että pääsääntöisesti vuokrakodista on muutettava pois viimeistään sopimuksen päättymistä seuraavana arkipäivänä ja luovutettava kodin avaimet. Kannattaa siis koittaa suunnitella muuttoajankohta aina tarkkaan.

Muuttoilmoitus tulee lain mukaan tehdä aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen. Muuttoilmoituksella tiedot päivittyvät yhdellä kertaa sekä postiin että maistraattiin. Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa. Sen tulee kuitenkin olla maistraatissa viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Muuttoilmoituksen tekeminen käy näppärästi netissä, ja tällä varmistat, että postit tulevat perille. Monet virastot, pankit, verotoimisto tai esimerkiksi ajoneuvohallinta saa uuden kotiosoitteesi automaattisesti väestötietojärjestelmästä.

Mikäli saat esimerkiksi asumistukea, on tärkeää, että uuden kodin tiedot kuten vuokran suuruus päivittyvät ajoissa Kelaan.

Muista ilmoittaa työnantajalle uusi kotiosoitteesi.

Mikäli opiskelet niin huomioithan, että koulut eivät saa automaattisesti väestötietojärjestelmästä uutta osoitettasi, joten siksi se pitää muistaa itse sinne ilmoittaa.

Ennen uuden sopimuksen tekemistä, muista irtisanoa vanha laajakaistaliittymäsi ja kaikki siihen liittyvät lisäpalvelut.

Tiesitkö, että TVA ja Elisa ovat sopineet yhteistyöstä internet- ja kaapeli-tv-palveluiden tuottamisessa lähes kaikissa TVA:n kohteissa ja sopimus on astunut voimaan 1.1.2024. Näin ollen saat Elisalta vuokranhintaan kuuluvan perusnopeuden aktivoimalla liittymän suoraan palveluntarjoajalta. Palvelu ei koske TVA:n omistamia yksittäisiä osakehuoneistoja.

Kun mietit itsellesi uutta sähkösopimusta, kannattaa valita sellainen sopimus, joka vastaa parhaiten uuden kotisi tarpeita. Sähkösopimus olisi hyvä olla tehtynä jo viimeistään kahta viikkoa ennen muuttoasi. Viime tippaan ei sähkösopimuksen tekoa kannatta jättää.

Hanki kotivakuutus, sillä kiinteistön vakuutus ei korvaa irtaimistoon kohdistuneita vahinkoja. Kotivakuutus puolestaan korvaa omaisuuttasi vahingon sattuessa. Lisäksi monet vuokranantajat vaativat, että vuokralainen ottaa kotivakuutuksen, kuten myös TVA. Ilman kotivakuutusta vuokralainen on vastuussa kaikista asuntoon sattuneista vahingoista. Tee kotivakuutus jo ennen muuttoa ja selvitä tarkkaan, mitä kaikkea se kattaa.

Muista tehdä tuloilmoitus kiinteistösi huoltoyhtiölle. Sen avulla tietosi viedään talonkirjoille, saat nimen oveesi ja porraskäytävän nimitaululle. Mikäli ilmoitusta ei ole tehty, hankaloittaa se mm. asukkaan sisäänpääsyä asuntoonsa avainten unohtuessa kotiin. Huomioithan, että mikäli asumisaikana luoksesi muuttaa puoliso, tulee myös hänen tehdä muuttoilmoitus maistraattiin ja tuloilmoitus huoltoyhtiölle sekä ilmoittaa asiasta vuokranantajalle.

Palauta vanhan vuokrakotisi avaimet vuokranantajan kanssa sovittuna ajankohtana. TVA:n vuokrakotiin muuttaessa, yhteistyökumppanina avainhallinta-asioissa toimii Ajan Lukko Oy. Avaimet uuteen kotiisi saat erikseen sovittavana ajankohtana, jonka jälkeen pääset nauttimaan uuden kodin tuomista iloista.

Huomioithan, että kuittaat itsellesi tietyn määrän avaimia ja vuokranantaja veloittaa kadonneista avaimista kulloinkin voimassa olevan asukaslaskutushinnaston mukaisesti. Pidä siis kotiavaimesi visusti tallessa ja opeta tämä myös lapsille.

Heti kun pääset uuteen kotiisi, tee sisäänmuuttotarkastus. TVA:lla pääset lomakkeen täyttämään nopeasti ja vaivattomasti Oma TVA- palvelun kautta. Mikäli asunnossa on huomautettavaa, ota valokuvia ja liitä ne lomakepohjaan mukaan. Tämä takaa sen, etteivät aiemmin syntyneet vahingot ole uuden vuokralaisen vastuulla. Täytä ilmoitus siis huolella ja lähetä se vuokranantajalle, vaikka moitittavaa ei olisikaan. Näin vuokranantaja tietää, että kaikki on kunnossa.

Mikäli lomakkeen täyttäminen unohtuu muuton kiireiden aikana, ei hätää. Lomakkeen voit Oma TVA:ssa täyttää kuitenkin vielä kahden viikon kuluessa vuokrasopimuksen alkamisesta.

Onnea uuteen kotiin! Sisusta koti juuri omanlaiseksi ja nauti uuden vuokrakodin tuomista iloista. Pidä koti kunnossa asumisaikana, tämä on kaikkien yhteinen etu.

Kotoisia hetkiä toivotellen,
markkinointisihteeri
Janita