Vinkit viilennykseen

Kesä on ihanaa aikaa, mutta välillä liika kuumuus voi tuntua jopa inhottavalta. Siksi onkin tärkeää muistaa oikeaoppinen kodin viilennys unohtamatta itsesi viilennystä. Toki kesä ei tällä hetkellä meille näytäkään parhaita puoliaan, mutta hyvän sään tullessa on syytä nämä vinkit muistaa. Ota niksit haltuun!

Tuuleta oikein

Tuulettamisessa kannattaa muistaa hyödyntää viileämpiä kesäöitä. Ristituuletus toimii parhaiten ja lämminilma pääsee vaihtumaan viileämpään huoneilmaan paremmin. Älä tuuleta liian kuumalla säällä! Muistathan myös laittaa sälekaihtimet kiinni tai verhot ikkunan eteen estääksesi lämmön pääsyn sisälle. Vinkki: Laita jääpaloilla täytetty kippo pöydälle tuulettimen eteen ja saat nopeaa viilennystä huoneistoosi.

Vähennä elektroniikan käyttöä

Elektroniikka tuo kotiisi vain lisälämpöä. Siksi olisikin tärkeää muistaa sulkea suurimmilta osin päivistä laitteet pois päältä. Pyri välttämään uunin ja saunan käyttöä. Pyykinpesu lämmittää myös huonelämpötilaa ja kuivausrumpua ei ainakaan suositella käytettäväksi. Vinkki: Kun laitat pyykit telineeseen kuivumaan, laita tuuletin puhaltamaan pyykkien taakse. Viilentävä vaikutus on taattu.

Käytä tuuletinta

Tuuletin on tutuin viilennyskeino kun helteet iskevät ja lämpötila kohoaa kodissa. Kuitenkin tuuletintakin pitää osata käyttää oikein. Tuuleta aukaistua ikkunaa kohden, jolloin tuuletin poistaa kuumaa huonelämpöä. Aina on parempi, jos ikkuna on varjopuolella. Älä jätä tuuletinta yksin päälle kun poistut kodistasi. Pitkällä aikavälillä tuuletin alkaa tekemään liike-energiaa, joka vain lämmittää entisestään jo valmiiksi lämmintä ilmaa. Nukkumaan mennessä on ihana laittaa tuuletin suoraan sängyn viereen puhaltamaan, mutta varo liikaa tuuletusta suoraan itseäsi kohti, voit tulla kipeäksi.

Vaihda nukkumapaikkaa

Oma sänky on meille jokaiselle varmasti yksi kodin ihanimmista paikoista. Kuitenkin helteellä kuumuuden helpottamiseksi kannattaa ottaa vaikka patja lattialle yöksi ja nukkua siinä. Kuuma ilma nousee aina ylöspäin, jolloin sinun on viileämpi nukkua alempana. Mikäli tämä vaihtoehto ei sinua houkuttele voit aina kokeilla erilaisia niksejä. Kuten:

  1. Laita tyyny muovipussiin ja pakkaseen. Ota tyyny pois pakkasesta juuri ennen nukkumaan menoasi. Kun pää pysyy viileänä, pysyy myös keho.
  2. Täytä sukka riisillä ja laita tämän jälkeen täytetty sukka pakastimeen noin kahdeksi tunniksi. Laita sukka vällyjen väliin ennen sänkyyn menemistä. Tämä viilentää mukavasti sänkyäsi.
  3. Käytä mieluummin matalaa vanutyynyä kuin korkeaa keinotekoista tyynyä.

Muista kehosi viilennys

Pieni viilennys kuumana kesäpäivänä tuntuu hyvältä. Voit esimerkiksi kastella sukkasi kylmällä vedellä, joka tuo viilentävää tunnetta koko kehoosi. Muista kastella myös niitä kehosi osia, joihin lämpö kerääntyy, esimerkiksi niveltaipeisiin ja ranteisiin. Kylmään suihkuun tekisi varmasti mieli mennä, mutta älä tee sitä! Jääkylmä suihku saa vain kehosi taistelemaan kylmyyttä vastaan ja voi tehdä kehostasi entistä kuumemman. Suosi siis vain haaleita suihkuja.

Muista nesteytys

Muista juoda riittävästi vettä. Vältä kuumia juomia kuten kahvia ja teetä. Jos mielesi kuitenkin haluaa kahvia, kokeile nauttia herkullista jääkahvia!

Älä unohda karvaisia kavereitamme. Niillä on helteellä vielä kuumempi kuin meillä. Laita siis jokaiseen huoneen nurkkaan 1 vesikippo heitä varten ja huolehdi, että myös vesi heille maistuu.

Vaikka sinusta tuntuu, että on aivan liian kuuma ja et saisi viilennettyä kotiasi tarpeeksi, suhtaudu kuitenkin lämpöön positiivisesti. Kohta on kuitenkin taas kylmä.

Ihanaa kesää toivotellen,
markkinointisihteeri
Janita