Vinkit viileämpään kesäkotiin

Lämmin kesä kutsuu nauttimaan luonnosta ja ulkoilmasta, mutta yhtä lailla kesä on valloittavaa aikaa myös kotona. Kesän fiilis ja lämpö tuntuvat myös sisätiloissa ja kotia kannattaakin valmistella muuttuvaan vuodenaikaan ja lämpimämpään ajanjaksoon. Kerää tästä talteen vinkit viileämmän kesäkodin saavuttamiseksi ja nauti kotihetkistä myös kesällä! 

Kesän kosketus sisustuksessa

Vuodenaikojen vaihtelu inspiroi myös sisustuksen muutoksia. Etenkin iloiset värit täyttävät kodit ja tuovat kesän fiilistä myös sisälle. Ulkoisten, silmälle näkyvien muutoksien lisäksi sisustuksella saadaan aikaan myös parannuksia kodin lämpötilan hallintaan. 

Valon ja sitä kautta lämmön määrää pystyy hallitsemaan esimerkiksi vaihtamalla kodin ikkunoihin pimennysverhot. Pimennysverhot vähentävät tehokkaasti huoneeseen pääsevän valon määrä ja sitä kautta helpottavat kodin pysymistä viileänä. Tavallisimmin pimennysverhoja hyödynnetään makuuhuoneessa hämärtämään huone nukahtamisen helpottamiseksi. Yhtä hyvin voit kuitenkin hyödyntää pimennysverhoja keittiössä tai olohuoneessa, jos nämä huoneet lämpenevät auringon paisteesta runsaasti. Jos kodissasi on sälekaihtimet, niiden ja pimennysverhojen yhdistelmällä ulkopuolelta tulevan valon ja lämmön saa minimoitua erityisen hyvin. Sisustuksellisesti kevyempää ilmettä kaipaava voi yhdistellä pimennysverhojen pariksi ilmavampia valoverhoja, joista valo taittaa kauniisti läpi harmaampina kesäpäivinä. 

Viileämmät unet

Kesän tullen noussut lämpötila ja kasvava valon määrä vaikuttavat etenkin suomalaisten nukkumiseen. Makuuhuoneessakin kannattaa tehdä kierros tekstiilien parissa ja valita viileämpiä vaihtoehtoja parempien unien saavuttamiseksi. Valitse esimerkiksi luonnollisesta materiaalista, kuten puuvillasta valmistetut pussilakanat, jotka eivät hiosta samalla tavoin kuin tekokuitua sisältävät vastaavat vaihtoehdot. Myös ohuempi peitto pussilakanan sisällä on keveämpi vaihtoehto kesään. Näiden lisäksi myös koristetekstiileissä, kuten torkkupeitoissa ja tyynynpäällisissä voi valita kevyempiä materiaaleja, kuten pellavaa, viskoosia tai puuvillaa, jotka sopivat kesävaatetuksen tavoin myös kesäsisustukseen. 

Tehokasta ilmanvaihtoa

Kun aurinko lämmittää ulkona, nousee monien kotien sisälämpötila jopa useita asteita. Koti tuntuu kuumalta etenkin kesäkuukausina. Sulkemalla verhot ja sälekaihtimet valon sekä lämmön määrää pystyy hyvin hallitsemaan sisätiloissa, mutta niistä huolimatta koti voi tuntua kuumalta ja tunkkaiselta. Oivana ensiapuna toimii tuuletus. Sen sijaan, että kotisi ikkunat olisivat koko ajan auki, kannattaa kokeilla tehokasta tuuletusta päivän viileimpään aikaan eli esimerkiksi aikaisin aamulla, myöhään illalla tai yöllä. Tehokkain tapa ilmanvaihtoon on ristiveto. Asunnon eri puolilla tulisi olla esimerkiksi ikkuna tai ovi auki tuuletusta varten, jotta saadaan aikaan ristiveto. Kerrostaloissa, joissa ei ole parveketta, saa helpoiten ristivedon aikaan raottamalla postiluukkua ja avaamalla tuuletusikkunan. Jos tuuletus on tarpeen päiväsaikaan, kannattaa tuulettaa kodin varjoisalta puolelta.  

Sähkölaitteiden lämpö ja kosteuden hallinta

Kodissa käytettävät sähkölaitteet voivat myös entisestään nostaa kesäkodin lämpötilaa. Huolehdi siis, että esimerkiksi televisio, tietokone tai valaisimet eivät ole turhaan pitkiä aikoja päällä. Isoin huoneilman lämmön nostaja sähkölaitteista on ehdottomasti liesi sekä uuni. Vältä lieden ja uunin pitkäaikaista käyttöä hellepäivinä ja valmistele sen sijaan useampi ruokalaji viileämpänä sadepäivänä. Näin säästät myös aikaa ja sähköä! 

Ilmanalaan sekä kodissa tuntuvaan lämpötilaan vaikuttaa myös kosteus. Kosteuden minimointi kodissa on aina tärkeää, mutta etenkin hellesäällä kosteus kodissa voi tuntua erityisen tukalalta. Vähennä ylimääräistä kosteutta esimerkiksi kuivattamalla märät pyykit ulkona auringossa ja varmistamalla kylpyhuoneen riittävä kuivatus ja ilmanvaihto suihkun tai saunan jälkeen. 

Kesä on ainakin omasta mielestäni vuoden parasta aikaa. Kesän lämmön ja vehreyden vastapainoksi on kuitenkin ihana palata kotiin nauttimaan viileistä kotihetkistä!  

Kesäterveisin,
markkinointiassistentti
Helmiina