Vinkit etätyöhön

Koronavirus on aiheuttanut sen, että yhä suurempi osa tekee töitä tai opiskelee kotoa käsin. Etätyöt voivat olla osalle tuttu juttu, mutta osalle aivan ventovieras asia. Aihe koskee suurta osaa väestöstämme, joten siksi halusimmekin koostaa tähän blogiin asioita, joihin on hyvä kiinnittää huomiota etätyötä tehdessä.

Mitä on etätyö?

Etätyö on tapa järjestää ja tehdä työ tietotekniikkaa hyväksikäyttäen niin, että työ, joka voitaisiin tehdä työnantajan tiloissa, tehdään niiden ulkopuolella, esimerkiksi työntekijän kotona. Etätyötä tehdään työsuhteessa ja siihen sovelletaan kaikkia työsuhdetta koskevia lakeja ja sopimuksia. Etätyöpäivällä tarkoitetaan muualla kuin työnantajan osoittamissa toimitiloissa tehtyä kokonaista työpäivää. Etätyön tekemisestä sovitaan aina etukäteen lähimmän esimiehen kanssa.

Valmistaudu kunnolla

Etätyöpäivä on kuin mikä tahansa muukin työpäivä. Erona on ainoastaan työpisteen sijainti. Valmistautuminen on tärkeää ja se helpottaa työpäivän aloittamista uudesta työpisteestäsi. Voit laittaa jo illalla kaiken valmiiksi ja tarkistaa mitä kaikkea on seuraavana työpäivänä luvassa. Muista tarkistaa jo valmiiksi, että kaikki yhteydet toimii.  Jos sinulla olisi sovittuna tapaaminen, voit aina vaihtaa sen esimerkiksi Microsoftin Teams palaveriksi. Ethän unohda ilmoittaa ajoissa esimiehellesi ja kollegoillesi, että olet etätöissä.

Työpisteen sijainti

Aseta työpiste sellaiseen paikkaan, jossa voit tehdä huolettomasti töitä. Tarkista, että saat riittävästi valoa ja pystyt keskittymään parhaiten. Erota selkeästi työpiste työpisteeksi, sillä kotona töitä tehdessä voi työnteon lopettaminen olla haastavaa. On tärkeää, että työ ja vapaa-aika pysyy edelleen selkeästi  erossa toisistaan. Työpisteen sijoittamisessa on tärkeää muistaa hyvä ergonomia. Älä siis käperry sängyn nurkkaan kasaan, vaan keskity siihen, että työasentosi on samanlainen kuin olisit toimistolla. Jos sinulla on myös kotona mahdollisuus välillä tehdä töitä seisten, tee se.

Älä harrasta multitaskingia

Multitasking eli useiden asioiden tekeminen kerralla, ei ole se tuottavin ratkaisu kotonakaan. Kun aloitat työtehtävän, keskitä siihen kaikki fokuksesi. Näin saat kaiken keskittymisen keskitettyä siihen yhteen asiaan, minkä tuloksena tulet varmasti saamaan työtehtäviä nopeammin tehdyksi. Kun olet saanut työtehtävän tehdyksi voit aina ilmoittaa kollegoillesi, mitä kaikkea olet saanut kotoa käsin aikaiseksi. Tämä kannustaa kaikkia tekemään parhaansa.

Muista itseäsi ja kollegoitasi

Kun olet pitkään neljän seinän sisällä, voi alkaa yksinäisyys painaa ja tulla ikävä tehdä töitä yhdessä kollegoiden kanssa. Onneksi nykyaikana yhteydenotto on todella helppoa ja voitte vaikka pitää virtuaalisesti etäna kahvihetken yhdessä! Toimistolla työskennellessä työn rytmittäminen on helpompaa, mutta älä unohda sitä etätöissäkään. Muista pitää ravitseva lounastauko ja kahvitunnilla voit vaikka nauttia hetken ulkoilmasta.

Nautitaan etätyön antamista positiivisista mahdollisuuksista ja pysytään terveinä.
markkinointisihteeri
Janita