Vältä tukokset viemäreissä

Viemärit saattavat mennä helpostikin tukkoon ja juuri sen vuoksi niihin ei saa laittaa mitään, mikä ei sinne kuulu. Suuret viemäritukokset voivat aiheuttaa kiinteistöissä mittaviakin vahinkoja. Asukkaan aiheuttama tukos saattaa käydä hyvinkin kalliiksi ja vuokralainenhan on tässä tapauksessa korvausvastuussa. Jotta vahinkoja ei pääsisi tapahtumaan, keräsimme tähän blogitekstiin ohjeita, millä vältät tukokset viemäreissä.  

Tukkeutunut WC-pönttö 

WC-pönttöön ei koskaan saa laittaa mitään sinne kuulumatonta jätettä. Esimerkiksi hiekka, kahvinpurut ja kissanhiekka voi aiheuttaa putkiston tukkeutumisen. Pahimmassa tapauksessa tukkeutuneet putkistot voivat tukkia myös viemärin ja aiheuttaa suuret vahingot viemäriveden noustessa omaan tai naapurin kotiin. Meistä kukaan ei varmasti halua, että viemäristä alkaa pulppuamaan vettä taukoamatta, eikä nopea kuivaus ole mahdollista. Lattiat kastuvat ja mahdollisesti vettä voi alkaa valumaan lattiasta läpi alemman kerroksen asukkaan katosta läpi. Tämä voi aiheuttaa suuret vahingot ja korvausvastuussa on tietysti ensisijaisesti vahingonaiheuttaja.  

Kinkkurasva 

Joulu lähestyy ja kinkkurasva on tähän vuoden aikaan yleisin syy viemäritukoksiin. Rasvaa ei saa koskaan missään tapauksessa kaataa viemäriin tai WC-pönttöön. Kun rasva kovettuu, se aiheuttaa tukoksia viemäriputkissa ja –verkostossa. Tällöin viemäriputkiin muodostunut tukos on avattava ja asukas saa maksettavaksi ison laskun, joka varmasti pilaa pian alkavan uuden vuoden. 

Paistorasva tulee kaataa sopivaan astiaan odottamaan kovettumista. Tämän jälkeen se on helppo siirtää biojäteastiaan. Tiesithän, että voit hyödyntää paistorasvoja myös uudelleen ruuanlaitossa. Kinkkurasva toimiikin mukavasti esimerkiksi paistamisessa.  

Kinkkurasvan voit hyödyntää myös osallistumalla valtakunnalliseen Kinkkutemppuun. Kinkkutemppu kierrättää paistinrasvan uusiutuvaksi dieseliksi. Viime vuonna Kinkkutemppuun osallistuneet kotitaloukset kierrättivät yhteensä 55 tonnia rasvaa uusiutuvaksi polttoaineeksi. 

Kurkkaa tästä sinua lähimpänä oleva Kinkkutempun keräyspiste. 

Kuinka toimin pienen tukoksen tullessa 

Keittiön hajulukon voit puhdistaa itse käyttämällä siihen tarkoitettua ainetta. Voit myös kokeilla avata sen luonnollisin keinoin kaatamalla ruokasoodaa noin 1 desilitran verran viemärin aukolle ja tämän jälkeen lurauttaa 2 desilitraa etikkaa päälle. Vaikutusajan ei tarvitse olla kuin muutama minuutti, jonka jälkeen lasket hanasta kuumaa vettä päälle ja valmista. Keittiönkin hajulukon tukokset pysyvät poissa, kun olet tarkkana, että sinne ei mene muun muassa ruuantähteitä.  

Jos tukos koskee kylpyhuoneen hajulukkoa, et saa itse puhdistaa sitä vaan sinun tulee olla yhteydessä huoltoyhtiöön. Ole aina tarkkana poikkeuksellisista asioista. Jos esimerkiksi vessanpöntön veden pinta nousee, eikä vedä heti vettä alas, lavuaarikin vetää heikosti ja viemäri pulputtaa. Tämä saattaa olla vihje siitä, että jossain on jokin suurempi tukos. Ota yhteyttä huoltoyhtiöön asiasta välittömästi.  

Lattiakaivo sinun tulee itse puhdistaa säännöllisin välein. Hiukset saattavat tukkia lattiakaivon helpostikin, jonka vuoksi puhdistus usein on tärkeää.  

Eihän laiteta viemäreihen mitään, mikä ei sinne kuulu.
Ihanaa joulunodotusta toivottaen,

markkinointisihteeri
Janita

Lähteet: 

https://www.kinkkutemppu.com/

https://howdenfinland.fi/viemaritukoksesta-ikava-yllatys/

https://www.kotipuhtaaksi.fi/viemarin-puhdistus/