Vakuuden palautus vuokrasopimuksen päätyttyä

Vuokrasopimus on päättynyt, asunto on muuttosiivottu ja tavarat ovat jo uudessa kodissa sekä avaimet palautettu. Seuraavaksi mielessä on varmasti kysymys, milloin vakuusmaksu palautetaan ja saahan sen täysimääräisenä. Tässä blogitekstissä kerromme mahdollisia syitä vakuuden pidätykselle ja kuinka kauan vakuuden palautukseen menee aikaa.

Mikä vakuus?

Vakuus maksetaan vuokranantajalle siltä varalta, että vuokralainen aiheuttaa huoneistolleen vahinkoa vuokrasopimuksen vastaisen menettelyn tai laiminlyönnin seurauksena. Vahinkoa aiheutuu vuokranantajalle lähinnä silloin, kun vuokralainen laiminlyö vuokranmaksunsa tai velvollisuutensa hoitaa huoneistoa huolellisesti. TVA:lla vakuusmaksu on 500 €. Vuokranantajalla on kuitenkin oikeus määrittää vakuusmaksu tarveharkintaisesti.

Vuokrasopimuksen irtisanominen

Irtisanomisilmoitusta täytettäessä, on tärkeää muistaa laittaa mahdollista vakuuden palautusta varten pankkitilinumero. Mikäli unohdat laittaa sen, voi sen toimittaa myös jälkikäteen Oma TVA:n kautta. Mikäli vuokrasopimuksen päättymisen jälkeenkään tilinumeroa ei ole vielä toimitettu, niin toimitathan sen mahdollisimman pian.

Vuokrasopimuksen päättyminen

Kun vuokrasopimus päättyy, käymme suorittamassa asuntotarkastuksen. Mahdollisia syitä vakuuden pidätykseen on esimerkiksi huonosti toteutettu loppusiivous, kadonneet avaimet, kohtuuttoman suuret elämisen jäljet tai vuokravelka. Näiden tietojen perusteella käsittelemme vakuuden.

Muuttosiivous

Loppusiivousta varten annamme aina erilliset muuttosiivousohjeet. Asunnon on oltava siinä kunnossa, että seuraava asukas voi ottaa huoneiston heti käyttöönsä.

Vuokravelka

Vuokra on maksettava vuokranmaksun eräpäivänä. Mikäli asiakkaalta jää vuokrarästiä niin vakuus käytetään rästiin. Mikäli rästiä jää vielä vakuuskäsittelyn jälkeenkin, niin asiakkaan on tämä maksettava.

Vakuus on kuitenkin tarkoitettu ensisijaisesti asunnon loppusiivous, korjaus, remontointi ja kadonneiden/vioittuneiden avain ja sarjoitus kustannusten kattamiseksi. Vasta näiden kustannusten käsittelyn jälkeen vakuutta käytetään vuokrarästeihin.

Asumisen jäljet

Normaalit asumisen jäljet kuuluvat aina elämiseen. Kuitenkin suuremmat kulumiset voivat vaikuttaa siihen, joutuuko vuokralainen korvaamaan jotain. Totta kai tässäkin katsotaan, kuinka kauan vuokralainen on asunut huoneistossa, mikä on asunnon ikä, onko siihen tehty aikaisemmin remontteja ja mitä materiaaleja on käytetty. Asuinhuoneiston tavanomaisesta kulumisesta pääset lukemaan Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton sivulta.

Kadonneet avaimet

Isännöitsijä voi myös harkita uuden sarjoituksen tilaamista asukkaan kustannuksella vuokrasopimuksen päättyessä, mikäli asukas on hukannut avaimen/avaimia asumisaikana. Tässä tapauksessa sarjoituksesta ja avaimista aiheutuneet kustannukset katsotaan TVA:n asukaslaskutushinnaston mukaisesti ja peritään vakuudesta.

Vuokrasuhteen päätyttyä käyttämätön vakuusmaksu palautetaan takaisin mahdollisimman pikaisesti, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa poismuutosta.


Pidäthän kotisi aina siistissä kunnossa, avaimet tallessa ja hoidat vuokranmaksun ajallaan.
markkinointisihteeri
Janita