Siivoojan arki

Viime blogitekstissämme kerroimme, mitä kaikkea kiinteistönhoitajan arkeen sisältyy. Siitä innostuneena tämä blogiteksti käsittelee puolestaan siivoojan arkea.

Siivoojan arki eroaa hyvinkin paljon kiinteistönhoitajan arjesta. Siivoojilla on käytössään viikkotyölista, jota he noudattavat. Usein asukkaat ajattelevat, että rappukäytävässä on likaista ja käykö täällä siivoojaa laisinkaan. Toki on huomioitava, että myös rappukäytävässä liikutaan päivittäin paljon ja siisteyteen vaikuttaa se, kuinka me itse huolehdimme puhtaudesta. Kurakeleillä esimerkiksi on aina syytä putsata kengät rappuralliin ja tuulikaapin sekä sisäänkäyntiaulan mattoihin.

Ylläpitosiivous

Siivoojien on huolehdittava ylläpitosiivouksesta, johon sisältyy kiinteistöstä riippuen muun muassa:

  • Tuulikaappi ja sisäänkäyntiaula
  • Hissi
  • Porrashuone
  • Käytävät
  • Varastotilat
  • Ulkoiluväline- ja lastenvaunuvarastot
  • Kerhohuoneet
  • Saunatilat
  • Pesula ja pyykinkuivaushuone

Ylläpitosiivoukseen sisältyy oheisten työohjeiden lisäksi tilojen yleissiisteydestä huolehtiminen ja harvemmin tehtävien yläpölyjen, katonrajojen, nurkkien, pielien ja muiden vastaavien puhdistaminen sekä kaikkien tilojen valaisinten pölyjen pyyhintä.

Ylläpitosiivoukseen sisältyy perusteellisempi siivous ja puhdistushoito tilasta riippuen muutaman kerran vuodessa.

Tiilikentänpolku 2, putipuhdas rappukäytävä

Tuulikaapit ja sisäänkäyntiaulat

Tuulikaappien ja sisäänkäyntiaulojen osalta siivoojan työtehtäviin kuuluu ovien, ovenpielien, välilasien ja seinien tahrakohtien pyyhintä, tasopintojen pyyhintä ulottuvuuskorkeudelta ja apuvälinettä käyttäen, valokatkaisijoiden pyyhintä sekä mattojen imurointi ja lattian nihkeä- tai kosteapyyhintä. Näiden lisäksi hän huolehtii ilmoitustaulujen ja nimitaulujen sekä lasi- ja peilipintojen pyyhinnästä. Lattian puhdistushoito suoritetaan muutaman kerran vuodessa.

Hissi

Hissin siivoukseen kuuluu ovien, ovenpielien, seinien sekä lasi- ja peilipintojen tahrakohtien pyyhintä. Lisäksi siivoukseen sisältyy käyttötaulujen pyyhintä, katosta tahrakohtien ja valaisimien pintojen puhdistus sekä lattian nihkeä- tai kosteapyyhintä. Säännöllisesti suoritetaan kynnysurien puhdistus ja muutaman kerran vuodessa tehdään lattian puhdistushoito sekä teräspinnat käsitellään teräksen suoja-aineella.

Porrashuone

Porrashuoneessa suoritetaan seinien ja ikkunoiden tahrakohtien pyyhintä sekä valokatkaisijoiden ja lattian nihkeä- tai kosteapyyhintä. Kaiteet ja tasopinnat pyyhitään ja lattian sekä portaiden puhdistushoito pintamateriaalin mukaisesti kerran vuodessa.

Saunatilat

Myös yhteisten tilojen puhtaudesta huolehditaan samalla tavalla kuin muistakin tiloista. Esimerkiksi saunatilasta pyyhitään ovet, ovenpielet ja välilasit, kalkkisaostuminen poistetaan ja lauteet, seinät, lattiat sekä kaiteet pestään. Säännöllisesti saunatiloissa pestään lauteet ylä- ja alapinnoiltaan sekä lattiakaivot puhdistetaan. Yleensä viikonloppuisin saunavuorot ovat varattuja ja saunojien välissä ei luonnollisestikaan käy siivoojaa. Jokaisen saunojan on siis itse huolehdittava yleisestä siisteydestä, jotta seuraavan saunojan on mukava tulla löylyttelemään.

Kuntokatu 11 B, tilava saunaosasto

Tuulikaapit, sisäänkäyntiaulat, porrashuone ja hissit ovat tiloja, missä kulkua tapahtuu eniten ja sen myötä puhtaanapitokin on tärkeintä. Kun pitkän työpäivän jälkeen pääsee kotiin ja astuu ensimmäisenä rappukäytävään, kiinnittää huomiota puhtauteen. Siivoja on voinut käynyt kohteella aamupäivällä ja iltapäivällä aulassa voi ollakin vastassa kuraa, likaa, tahroja tai muuta roskaa. Tämä onkin asia, minkä jälkeen yleensä ensimmäisenä ajatellaan, että siivooja ei suorita työtehtäviään huolellisesti. Tilat puhdistetaan säännöllisesti ja huolellisesti, mutta on tärkeää muistaa, että jokaisen meidän tulisi itsekin huolehtia kiinteistön puhtaudesta.

Sitä ei aina välttämättä tule edes ajatelleeksi, kuinka paljon omilla tekemisillä onkaan merkitystä. Esimerkiksi hiekoitussepeli on todella tärkeää muistaa puhdistaa kengistä huolellisesti. Sepelin kulkeutuessa kenkien mukana hissin oven liuku-uriin, hissi lakkaa toimimasta ja paikalle on tilattava huolto.

Pidetään paikat puhtaana,
markkinointisihteeri
Janita