Perusteellisempi syyssiivous

Syksyn tullen vietämme paljon aikaa kotona hämärtyvinä iltoina ja sateisina päivinä. Koti on entistä mukavampi sekä kutsuvampi paikka silloin, kun se on puhdas ja siisti. Perusteellinen siivous tasaisin väliajoin auttaa kotia pysymään huoliteltuna, mutta myös toimintakuntoisena ympäri vuoden. Perusteellisemmassa siivouksessa kannattaa keskittyä etenkin niihin paikkoihin, joita kodin viikkosiivouksessa ei tule niin usein huomioitua.

Ikkunat, verhot ja muut tekstiilit

Monesti ikkunoiden pesu tehdään kesällä lämpiminä päivinä, mutta yhtä hyvin kesän kiireiden hiljettyä ikkunan pesuun voi tarttua myös syksyllä. Valitse kuitenkin ikkunan pesuun mieluiten sateeton sekä pilvinen päivä. Muista pyyhkiä pölyistä ja liasta ikkunan pesun yhteydessä myös ikkunakarmit ja –laudat. 

Kesän aikana ikkunoita ja esimerkiksi parvekkeen ovia pidetään paljon auki tuuletuksen aikana ja sen myötä verhoihin voi tarttua siitepölyä sekä muuta likaa. Verhot kannattaakin pyykätä syksyllä, jolloin siitepölykausi on jo loppupuolella ja tuuletuksen määrä kodeissa vähenee. Verhoja tulee usein pestyä harvemmin kuin muita tekstiilejä, joten muista ennen pyykkäämistä tarkistaa pesuohje ja valita pyykkikoneen ohjelma sen mukaisesti. Myös muut tekstiilit, kuten kesäiset sisustustekstiilit ja piknik-viltti kannattaa tuulettaa ja pestä etenkin ennen niiden siirtämistä talviteloille.

Huonekalut ja kiinteät kalusteet

Pölyä kertyy jokaiseen kotiin. Tasoilta ja koriste-esineistä pölyä tulee pyyhittyä monesti useammin, mutta lähes jokaisesta kodista löytyy myös korkealle sijoitettuja kiinteitä kalusteita tai huonekaluja. Korkealle on monesti hankala ylettää ja pölyjen pyyhkiminen saattaa vaatia aputikkaita, ja sen vuoksi nämä huonekalut jäävät viikkosiivouksessa ehkä useammin huomiotta. Kyseisiä huonekaluja ovat esimerkiksi säilytykseen tarkoitetut kiinteät yläkaapit ja kirjahyllyt. Perusteellisemmassa siivouksessa kannattaakin antaa huomiota myös näille huonekaluille ja pyyhkiä pölyt niiden sisä- sekä ulkopinnoilta. Aputikkaiden ollessa jo käden ulottuvilla, muista pyyhkiä pölyt myös kattolampuista sekä sälekaihtimista. 

Myös kodin matalammilta tasoilta löytyy pölyn ja lian kerääjiä. Lattialistat ja ovenkarmit kaipaavat samaa huomiota kuin korkeammat huonekalut. Lattialistoista kannattaa pyyhkäistä pölyt ensin kuivalla mikrokuituliinalla ja tämän jälkeen tahrat tai pinttynyt pöly vielä nihkeällä liinalla. Toista sama myös valokatkaisijoille, ovenkahvoille ja muille vetimille. 

Tekstiiliä sisältävät huonekalut ovat myös alttiita keräämään pölyä. Tekstiilipäällysteinen sohva sekä sängynpääty ja esimerkiksi sängyn petauspatja kannattaa imuroida huolellisesti. Nahkaisesta sohvasta pölyt voi pyyhkiä kuivalla mikrokuituliinalla. Tuuleta ja ravistele pölystä myös muut huonekalujen tekstiilit, kuten päiväpeitto, täkit sekä sohvan koristetyynyt. 

Kodinkoneet ja niiden ympäristö

Kodinkoneiden huolellinen puhdistus on tärkeä osa perusteellisempaa siivousta. Säännöllinen puhdistus auttaa pitämään hajut kurissa sekä kodinkoneiden sisätilat raikkaina. Esimerkiksi jääkaappi kerää herkästi likaa ja ruokatahroja ja niistä se kanttaakin puhdistaa pyyhkien viikkosiivouksen yhteydessä. Perusteellisemmassa syväpuhdistuksessa paneudutaan lisäksii jääkaapin hyllyjen ja laatikkojen pesemiseen tiskiharjan ja saippuaveden avulla. Myös uuni, mikro ja kahvinkeitin kannattaa syväpuhdistaa tasaisin väliajoin. Varmista kuitenkin, että käytät laitteille soveltuvia pesuaineita sekä välineitä, ja luet laitteiden käyttöohjeet oikeaoppisesta puhdistamisesta. 

Puhdistamisen jälkeen on hyvä imuroida pölyt sekä pyyhkiä mahdolliset liat myös kodinkoneiden ympäristöstä. Siirrä hellaa ja jääkaappia kauemmas seinän vierestä, jotta pääset imuroimaan pölyt niiden takaa. Etenkin jääkaapista kannattaa pyyhkäistä myös ilmanvaihdon ritilä, jolloin pöly ei tuki laitteen ilmanvaihtoa.  

Kosteat tilat

Myös kylpyhuone- ja WC-tiloissa panostetaan perusteelliseen siivoukseen. Harvemmin puhdistettavia kohteita ovat etenkin lattiakaivot. Poista lattiakaivojen ritilästä hiukset ja muu irtolika. Mikäli lattiakaivon ritilä on irroitettavissa, voit pestä sen harjalla ja miedolla saippuavedellä. Myös itse lattiakaivoon kannattaa kurkistaa ja poistaa sinne kertyneet irtohiukset, roskat ja lika. Muista käyttää puhdistuksen aikana suojakäsineitä! 

Mikäli kodistasi löytyy sauna, voi senkin perusteellisemman puhdistuksen tehdä jo syksyllä hyvissä ajoin ennen joulua! Käytä saunan lauteiden pesuun vain mäntysuopaa tai erityisesti lauteiden pesuun suositeltavaa saunanpesuainetta. Muista myös huuhdella lauteet hyvin pesun jälkeen.

Perusteellinen siivous vie hetken kauemmin, mutta tulos on aina sen arvoinen. Syksyn hämärtyvät illat on ihana viettää kotona!  

Kodikkain syysterveisin,
markkinointiassistentti
Helmiina