Miten valitsen asuinalueen?

Kun uusi koti on ajankohtainen asia, alkaa kodin etsiminen. Kodin etsimisessä jokaisella on omat kriteerit, mitä uudelta kodilta vaaditaan. Kriteereinä yleensä on asunnon vuokra, asunnon koko ja sijainti. Kannattaa kuitenkin myös miettiä, mitkä kaikki asiat ovat itselle tärkeitä asuinalueella. Arvostatko kenties luontoa, hyviä liikenneyhteyksiä, läheistä järveä vai sijaintia keskellä keskustaa. Näitä pohtiessa, tärkeintä on muistaa, että asuinalueella on suuri vaikutus siihen, tunnetko olosi kotoisaksi. Kokosimme tähän blogitekstiin vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon asuinaluetta valitessa.

Muutto uuteen kaupunkiin

Elämäntilanne muuttuu ja edessä on muutto uuteen kaupunkiin. Yleensä siihen on syynä joko hienosti ansaittu uusi opiskelupaikka tai työpaikka. Hyvin usein ainakin opiskelijat arvostavat sitä, että koti on mahdollisimman lähellä koulupaikkaa. Tunti lisää unta aamuisin? Kuka siitä nyt ei nauttisi. Työn perässä muutto uuteen kaupunkiin tarkoittaa yleensä sitä, että samalla asuinalueella vierähtää ehkä useampi vuosi. Siksi mieti, arvostatko lyhyitä työmatkoja vai juuri sitä seesteistä ihanaa ympäristöä missä viihdyt, vaikka työmatkat pitenisivät.

Sopiva vuokrataso

Vaikka on tärkeää löytää koti juuri sellaiselta alueelta, jossa viihtyy, täytyy myös huomioida asuinalueen hintataso. Elinkustannusten noustessa liian korkeaksi voi arjesta tulla tukalaa. Vuokrataso on aina kalliimpi, mitä lähempänä ollaan ydinkeskustaa. Hintatasoon vaikuttaa siis hyvin paljon, kuinka suosittu asuinalue on. Pääpiirteittäin edullisemman kodin löytää aina alueelta, joka on kauempana keskustasta. Mieti sijaintia tarkkaan ja ajatellen, että viihdyt niin kodissasi ja kodin ympäristössä huomioiden arjen, työelämän ja budjetin toimivuuden.

Hyvät liikenneyhteydet

Monelle on tärkeää päästä helposti liikkumaan kodista niin julkisilla kuin omalla autolla. Asuinaluetta miettiessä tutki, että meneekö bussit ja ratikat kotisi läheltä haluamaasi määränpäähän. Oman auton omistajana katso, että sinulle on tarjolla autopaikka. Mikäli koulu- tai työpaikkasi olisi eri paikkakunnalla, huomioi sijainnissa liikkuminen.

Palvelut

Mieti mitä palveluita arvostat asuinalueeltasi. Haluatko, että vieressä on isoja kauppakeskittymiä, lähikauppa, kirjasto, apteekki, kuntosali tai vaikka elämyksiin liittyviä palveluita. Jos olet perheellinen, varmasti asuinalueen ja kodin sijaintiin vaikuttaa läheinen päiväkoti tai koulut hieman isommille lapsille.  

Mikä on sinulle tärkeintä

Ennen kaikkea mieti sijaintia sen kannalta, mikä on sinulle itsellesi tärkeintä ja missä viihdyt pidemmänkin aikaa. Se, että rakastatko luontoa, läheistä järveä, hyviä palveluita lähellä vai kenties kaupungin hulinaa, on suuressa vaikutuksessa asuinalueen valintaan. Toki jos sinulla on karvainen kaveri, kannattaa ajatella myös häntä. Suoraan kotiovelta lenkkipoluille, hän nauttii!

Kodin etsimisessä kannattaa heti ajatella, että aina ei välttämättä voi saada juuri sitä mitä haluaa, esimerkiksi edullista asuntoa huippusijainnilta, järven rannalta. Näin ei tule karvaita pettymyksiä ja vaihtoehdot pysyvät avoimina. Onneksi kuitenkin vuokralla asuminen on helppoa. Jos tuntuu, että asuinalueen valinta ei mennyt aivan nappiin tai elämäntilanne muuttuu, on asunnon vaihtaminen helppoa ja vaivatonta.

Ihanaa elokuuta,
markkinointisihteeri
Janita