Lomalle lompsis

Keväänodotus on aikaa, jolloin tekisi mieli ottaa äkkilähtö etelän lämpöön ja lähteä nauttimaan auringonpaisteesta, kuunnellen meren aaltoja. Mutta miksei tekisi mieli lähteä myös vaikka kauniiseen Suomen pohjoiseen nauttimaan paukkupakkasista.

Matkalle lähtiessä on kuitenkin monta asiaa, mitkä tulee ottaa huomioon. Niin matkakohteesta kuin matkustusmuodosta, mutta ennen kaikkea siitä, mitä on huomioitava kodin jäädessä tyhjäksi. Oheiset asiat olisi syytä tarkastaa ja sillä ei ole väliä, onko matkasi lyhempi- tai pidempikestoinen.

Sähkölaitteet

Älä unohda ottaa sähkölaitteita, kuten pesukonetta, televisiota, mikroa, kahvinkeitintä ja latureita pois seinistä ja valmiustiloista. Toimimalla oikein, tulipalovaaran riski pienenee ja mikä parasta, huomaat sen myös sähkölaskussasi. Tulipalo tai sähkölaitteen rikkoutuminen voi johtua täysin sinusta itsestäsi riippumattomista syistä, kuten ukkosesta.

Vesikalusto

Huomioithan, että vaikka olisit kotoa vain hetken pois, ei astian- ja pyykinpesukoneita saa jättää yksin päälle huoneistoon. Eikä tietystikään muitakaan hanoja tai wc-allasta saa jättää valuttamaan. Kotoa pois lähtiessä, on näistä muistettava sulkea sulkuventtiilit. Venttiilin sulkeminen tekee täyttöletkun paineettomaksi ja näin vältytään vesivahinkojen synnyiltä. Tiesitkö, että kotien vesivahingoista lähes 20 % aiheutuu juuri astian- ja pyykinpesukoneista ja lämminvesivaraajista.

Roska-astiat

Muistathan tyhjentää pois lähtiessäsi roska-astiat. Lomalta olisi kiva palata takaisin puhtaan tuoksuiseen kotiin. Syytä olisi myös tyhjentää jääkaappi ja katsoa, että sinne ei jää mitään pilaantuvaa.

Naapuriapu

Onko sinulla luotettava ja ihana naapuri, jolta saat apua ollessasi pois kotoa pidemmän aikaa? Jonkun olisi kuitenkin hyvä käydä tarkistamassa aina välillä, että asunnossa on kaikki hyvin. Kukat tarvitsee vettä ja postit olisi hyvä kerätä pursuavasta postilaatikosta tai eteisen lattialta pois. Suositeltavaa kuitenkin on laittaa ”Ei mainoksia -tarra” postilaatikkoon. Oletko miettinyt, että keräämättömät postit on turvallisuusriski. Pelkästään kurkkaamalla postiluukusta sisään voi aistia, että asukas ei ole kotona ja nokkelat murtovarkaat voivat iskeä.

Mikäli lomamatkasi kestää pidempään, olisi asiasta hyvä kertoa vuokranantajalle harkinnan mukaan.

Ikkunat ja parvekkeet

Muistathan tarkistaa aina kotoa pois lähtiessäsi, että ikkunat ja parvekkeen ovi ovat kiinni. Näin vältytään ikäviltä ongelmilta, joita esimerkiksi myrskytuuli tai sade voi aiheuttaa. Älä myöskään unohda sammuttaa valoja.

Matkalle on aina ihana lähteä, mutta vielä ihanampaa on palata kotiin. Muistetaan siis pitää omista kodeistamme hyvää huolta.

Ihania lomia toivotellen,
markkinointisihteeri
Janita

Lähde:
https://www.rakentaja.fi/indexfr.aspx?s=/kuluttaja/Ymp.minist/ymparistoministerio3.htm