Kymmenen yötä jouluun

Joulu on jo ovella ja jouluvalmistelut ovat meneillään. TVA:n kotitiimi odottaa jo innolla lähestyvää aattoa ja läheisten kanssa yhdessäoloa. Onko sinulla jo joulumieltä? Jouluun liittyy myös vahvasti erilaiset perinteet, kuten joulukuusen koristeleminen, joulusauna, kinkun paisto, hautausmaalla vierailu, jouluruokailu yhdessä läheisten kanssa ja joulupukin vierailu pienten lasten iloksi.

Perinteeksi voi muodostua myös ihanien jouluherkkujen valmistaminen. Myös kotitiimillä on tällaisia perinteitä, kuten piparin paistaminen, joulutorttujen tekeminen, taatelikakun tai vaikka sacherkakun leipominen. Tiesitkö, että joulutorttuja voi tehdä monella eri tekniikalla. Katso alta meidän vinkit!

Enkelitorttu:

Leikkaa neliönmuotoisen taikinapalan kulmista viillot keskustaa kohti. Laita täyte tortun keskustaan, taita kaksi ylintä kulmaa keskelle enkelin pääksi. Jätä seuraavat kulmat molemmin puolin taittamatta, jotta enkelille saadaan siivet. Taita siitä seuraavat kulmat enkelin käsiksi. Loput sakarat muodostavat enkelin hameen.

enkeli
(Kuva: K-ruoka.fi)

Kiekkotorttu:

Levitä suorakaiteen muotoisen taikinapalan päälle täytettä tasaisesti. Rullaa taikina rullaksi ja leikkaa taikinarulla noin kolmen senttimetrin paksuisiksi kiekoiksi.

kiekko
(Kuva: K-ruoka.fi)

Puolikuutorttu:

Paina pyöreällä muotilla taikinasta ympyrä. Lusikoi täyte ympyrän toiselle reunalle ja taita taikinan toinen puoli täytteen yli. Nipistele reunat huolella, jotta torttu pysyy kiinni paiston aikana.

Joulutortun uudet muodot
(Kuva: K-ruoka.fi)

Joulukukkatorttu:

Leikkaa neliönmuotoisen taikinapalan nurkkiin reunojen suuntaiset viillot, nosta uloimmat kulmat keskelle ja paina tiukasti kiinni. Lusikoi täyte tortun keskelle.

torttu
(Kuva: K-ruoka.fi)

Tähtitorttu:

Leikkaa neliönmuotoisen taikinapalan kulmista viillot keskustaa kohti, taita joka toinen sakara keskelle ja purista keskelle taitetut sakarat huolella yhteen. Lusikoi täyte tortun keskelle.


(Kuva: K-ruoka.fi)

Snautseritorttu:

Aseta taikinapala salmiakin muotoisesti siten, että terävä kulma on itseesi päin. Tee pystysuorat viillot kulmaan nähden keskeisesti ja vaakaviillot lähtevät vähän kulmien yläpuolelta. Käännä yläsakarat vaakaviiltojen kohdalle korviksi. Laita korvien alapuolelle luumumarmeladia, kostuta alemmat sivusakarat ja nosta ne keskelle vähän toistensa päälle. Paina liitoskohtaa, jotta se ei aukea paistettaessa. Lisää luumumarmeladi nokareet nenäksi ja silmiksi.

(Kuva: Dronningholm – Tähtitortun uudet muodot )

Huomioithan, että mainitsemamme torttuvaihtoehdot olivat vain osa lukuisista vaihtoehdoista mitä voit tehdä. Torttujen tekemisessä on vain mielikuvitus rajana!

Joulu on ihanaa aikaa, ja siitä tulee nauttia kunnolla. Kuitenkin joulun jälkeen on tärkeää muistaa kuinka mahdolliset jätteet käsitellään oikeaoppisesti.

Kinkkurasvan voit hävittää joulun aikaan kauppojen pihoihin ilmestyviin keräyspisteisiin. Laita kotona kinkkurasva tyhjään ja huuhdeltuun maitopurkkiin. Sulje purkki esimerkiksi  teipillä. Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen. Kinkkutemppu ylläpitää tätä mahdollisuutta. Tiesitkö, että yhden kinkun rasvoilla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä. Huomioi, että kinkkurasvaa EI SAA hävittää viemäriin eikä vessanpynttyyn!

Kuusen hävittäminen tulee tapahtua myös oikeaoppisesti. Sen voit hävittää laittamalla joulukuusen biojäteastian vierelle tammikuun kahdella ensimmäisellä viikolla. Kuuset otetaan samaan kyytiin muun biojätteen kanssa, joten älä pakkaa kuusta muovisäkkiin.

Lahjapakkaukset lajitellaan kartonkiin ja lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen.

Kynttilänloput kuuluvat sekajätteeseen ja kynttilöiden alumiinikuoret metallikeräykseen sekä muovikuoret sekajätteeseen.

Kertakäyttöiset pakkausmateriaalit, kuten jouluruuan valmistamisessa käytettyjen alumiinivuokien hävittäminen tapahtuu metallinkeräykseen. Lisukkeiden, kuten valmis rosollin muovipakkaukset tulee laittaa muovinkeräykseen. Glögipurkit puolestaan tulee hävittää kartonkikeräykseen litistettynä.

Ruuantähteet, luut ja servetit tulee laittaa biojäteastiaan. Mutta mikäli sinulla jää esimerkiksi kinkkua ylimääräiseksi, ei sitä kannata hävittää. Laita vaikka pakkaseen ja tee myöhemmin herkullista kinkkukiusausta.

Enää kymmenen yötä jouluun! Tontut ovat valppaina, joten muistakaahan olla kiltisti.

Ihanaa joulun odotusta,
markkinointisihteeri
Janita

Lähteet:
https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/joulu/joulutortun-uudet-muodot-ja-taytteet
https://pjhoy.fi/joulun-ja-uudenvuoden-jatteiden-lajittelu/
https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/mp-tahtitorttu-40x60g-hillolla-raaka-pa-6417700069352