Joulusiivous

Enää viikko jouluaattoon ja koko vuottakin on jäljellä ainoastaan kaksi viikkoa. Nyt siis on aika tehdä joulusiivous! Vuosikin on paljon mukavampi lopettaa, kun koko koti on puunattu lattiasta kattoon. Vaikka vallitsevan tilanteen vuoksi tänä vuonna joulupöytään ei välttämättä koko suku saavukaan, onhan silti pyhät kiva viettää siistissä kodissa. Suunnittele itsellesi siivouslista jääkaapin oveen ja nappaa tekstistä vinkit siivoukseen.

Katso tarpeettomat tavarat pois

Kurkkaa kaappiesi sisälle ja hävitä tarpeettomat tavarat esimerkiksi kierrätykseen tai lahjoita ne. Näin joulun alla sinulle tarpeettomista tavaroista saattaa tulla toiselle joulun kohokohta. Nyt jos koskaan on myös aika kerätä kesän ja syksyn vaatteet varastoon ja jättää näkyville ainoastaan näihin säihin sopivat vaatteet.

Isot tekstiilit

Vie heti alkuunsa isot tekstiilit kuten matot, verhot ja petivaatteet ulos. Tuuleta tai pese petivaatteet ja tamppaa matot. Suosittelemme ennen puhtaiden petivaatteiden laittamista takaisin paikoilleen imuroimaan koko sängyn.

Pyyhi pölyt

Nyt voit aloittaa puunauksen pyyhkimällä kaikkien pintojen pölyt. Näin pääset heti kaikesta irtopölystä eroon. Pyyhi myös kirja- ja vaatehyllyt perusteellisesti. Oikeaoppisesti pölyt kannattaa pyyhkiä katosta lattiaan.

Pese jääkaappi

Pese jääkaappi perusteellisesti. Vedä jääkaappi ulos asennustilasta ja imuroi tausta. Pese myös kaappi sisä- ja ulkopinnoilta. Voit samalla innostuneena sulattaa lisäksi pakkasen ja puhdistaa tiivisteiden välit. Tiesitkö, että siivoamisella saavutat energiatehokkuutta ja hygienisuutta. Vinkki! Jääkaappi kannattaa laittaa jouluna hitusen kylmemmälle, jos se on ihan täynnä.

Pese uuni

Pyyhi uunin pohja ja seinät kostealla sieni- tai mikrokuituliinalla. Tiesitkö, että voit kokeilla uunin puhdistukseen myös mäntysuopaa. Voit levittää sitä suoraan tahrojen päälle, jonka jälkeen kuumennat uunin noin 50 asteeseen. Anna uunin jäähtyä ja viimeistele pehmeällä harjalla tai liinalla. Kun uuni on pesty ja puhdas, on sinne kiva sujauttaa jouluksi kinkku.

Tähän väliin onkin hyvä laittaa jälleen tietoa muistin virkistämiseksi, kuinka se kinkkurasva kuuluu oikeaoppisesti hävittää. Kinkkurasvan voit hävittää joulun aikaan esimerkiksi kauppojen pihoihin ilmestyviin keräyspisteisiin. Laita kotona kinkkurasva tyhjään ja huuhdeltuun kartonkipurkkiin. Sulje purkki teipillä. Anna rasvan hyytyä viileässä ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen. Huomioi, että kinkkurasvaa EI SAA hävittää viemäriin eikä vessanpyttyyn!

WC- ja kylpyhuoneen puhdistus

Näihin tiloihin mahtuu paljon puunattavaa. Muista puhdistaa kylpyamme / suihku. Jos sinulla on kodissasi muovinen suihkuverho, pese tämä käsin. Pese lattiat, wc-istuin, kaakelit ja saumat sekä lattiakaivot. Jos lattiakaivossa on hiuksia, ota nämä pois hyödyntäen esimerkiksi talouspaperia. Laske tämän jälkeen kaivoon vettä ja suihkauta joukkoon esimerkiksi yleispuhdistusainetta. Pese ritilä ja kaivo pehmeällä harjalla kuten vanhalla tiskiharjalla. Peilien pesun jälkeen suosittelemme kuivauksessa käyttämään nukkaamatonta liinaa. Älä unohda vaihtaa puhtaita pyyhkeitä.

Pese lattiat

Pese lattiat niin niihin on mukava laittaa vasta tampatut matot päälle. Jos et ole varma, mitä ainetta saat omaan lattiamateriaaliisi käyttää, voit kurkata ohjeet TVA:n kodistasi löytyvästä asukaskansiosta.

Koristele koti

Nyt kun kotisi on puunattu putipuhtaaksi, voit laittaa esille jouluisia koristeluita. Silitä vielä jouluaiheinen pöytäliina keittiön pöydälle ja laita kauniita jouluvaloja ympäri upeaa kotiasi.

Ihanaa joulun odotusta,
markkinointisihteeri
Janita