Joulunajan jätteiden kierrätys

Joulu kolkuttelee jo ovella ja jokaisessa kodissa on varmasti joulusuunnittelut käynnissä parhaimmillaan. Kun joulu koittaa on nämä muistettava tehdä oikein.

Kinkkurasva

Hyvin monella on tapana paistaa joulukinkku joulupöytään. Valmistuessaan kinkku tuottaa todella paljon rasvaa. Tätä rasvaa ei missään tapauksessa saa heittää lavuaariin tai vessanpönttöön. Kinkkurasva kovettuu ja näin ollen se tekisi valtavaa vahinkoa viemäreissä.

Kaada aina kinkkurasva sopivaan astiaan. Kun rasva on kovettunut, on se helppo siirtää biojäteastiaan. 

Muista oikeaoppinen roskien lajittelu

Joululahjapaperit tulee laittaa ensisijaisesti energiajätteeseen ja toissijaisesti sekajätteeseen / poltettavaan jätteeseen. Pintavärjäyksen ja kiinni jääneiden teippien vuoksi joulupapereita ei saa laittaa mainosten ja lehtien kanssa paperinkeräysastiaan.

Kartonkinen lahjapakkaus ja joulukalenteri kuuluvat puolestaan kartongin keräyssäiliöön. Pakkausten ohella säiliö on tarkoitettu esimerkiksi maito- ja mehutölkeille, leivoslaatikoille, muro- ja keksipaketeille, paperipusseille ja -kasseille, talouspaperihylsyille, munakennoille ja kartonkisille juomapakkauksille.

Jos haluat kierrättää joulupakettien kääreet paperinkeräyksessä, valitse pakkausmateriaalit oikein. Tällaisia paketointimateriaaleja ovat muun muassa sanomalehdet, aikakauslehdet, puotipaperi, kirjojen sivut ja turistikartat.

Suomessa paperi kiertää noin viisi kertaa, mikä vähentää tarvetta uusille materiaaleille. Jotta paperi pysyy kierrossa, se tulee lajitella oikein. Puhdas keräyspaperi pääsee uusiokäyttöön raaka-aineena. Kierrätetystä paperista valmistetaan muun muassa sanomalehti- ja pehmopaperia.

Lahjanarut, jotka ovat kiiltäviä ja muovisia, kuuluvat puolestaan sekajätteeseen. Mutta mikäli lahjanaru on paperista, tulee se sijoittaa kartonkikeräykseen.

Joulukuusen hävittäminen

Kun joulu alkaa olemaan ohi on muistettava hävittää myös joulukuusi oikeaoppisesti. Voit viedä joulukuusen biojäteastian viereen, jolloin kuusi otetaan mukaan roska-astioiden tyhjennyksen yhteydessä. Kuusta ei saa pakata jätesäkkiin.

Muistetaan yhdessä kierrättää joulun tuottamat jätteet oikein.

Iloista joulun odotusta
markkinointisihteeri
Janita