Huolehdi raikkaasta huoneilmasta

Tuntuuko kodissasi tunkkaiselta, kun astut ulko-ovesta sisälle? Hyvään huoneilmaan pystyy itse vaikuttamaan arjen pienillä teoilla. Siksi kokosimme tähän blogitekstiin vinkkejä ja neuvoja, kuinka saat itse pidettyä huolta hyvästä sisäilmasta omassa kodissasi.  

Muista viikkosiivous 

Siivous ei välttämättä aina inspiroi vapaa-ajalla, mutta se on hyvän huoneilman takaamiseksi ehdotonta. Koko kodin imurointi ja pintojen pyyhkiminen poistaa pölyt, ja pölyt puolestaan tekevät kodista tunkkaisen. Imuroidessa kannattaa huomioida, että imuri on itsessään riittävän tehokas. Huono ja jo viimeisiä päiviään viettävä imuri kierrättää pölyä takaisin huoneilmaan. Ethän unohda mattojen tamppausta ja pesua, sillä huoneilman tunkkaisuus voi johtua myös likaisista matoista.  

Pitkään lavuaarissa tai astianpesukoneessa olleet tiskitkin alkavat hyvin nopeasti huonontaa puhdasta huoneilmaa.  

Tuuleta ristituuletuksella  

Imuroinnin jälkeen suositellaan vielä pikaista tuuletusta, jotta pienimmätkin hiukkaset lähtevät liikkeelle. Ristituuletus parantaa huoneilman laatua entisestään ja tuo kotiin raikkautta. Huomioi, että tuuletus on vain nopea, sillä jo ensimmäisen puolen minuutin aikana tapahtuu tehokkain ilmanvaihto.

Vie roskat 

Roskapussin täyttyessä olisi se hyvä muistaa kiikuttaa heti kiinteistön jäteastiaan. Hyvin usein täysi roskapussi tuppaa jäämään eteiseen odottamaan ulosvientiä, mutta huoneilman kannalta olisi tärkeää viedä se heti ulos. Pitkään muhineet ja hautuneet roskat tuovat pahaa hajua kotiin, mikä taas osaltaan huonontaa sisäilmaa.  

Liesituuletin 

Kodin ilmanvaihdon toiminnan varmistamiseksi, muista puhdistaa liesituulettimen rasvasuodatin säännöllisin väliajoin. Säännöllinen pesu on jo senkin puolesta tärkeää, että likaisena suodatin on myös paloturvallisuusriski. Ruokaa laittaessa, muista aina pitää liesituuletin päällä, jolloin höyryt eivät jää huoneilmaan leijumaan.  

Ilmanvaihto ja ilmanvaihtoventtiilit 

Älä peitä asunnon poisto- tai tuloilmaventtiilejä. Ilmanvaihtoventtiilit on säädetty siten, että ilmamäärät ovat oikeita, älä muuta niiden säätöjä. Huoneiston ilmanvaihdon toiminnan varmistamiseksi, puhdista ilmanvaihtoventtiilit säännöllisesti. Muista huolehtia myös korvausilmaventtiilin puhtaudesta ja ilmantulosta.  

Huonelämpötila 

Kodin lämpötila vaikuttaa paljon asumisviihtyvyyteen. Liian lämmin lämpötila aiheuttaa tunkkaisuutta ja huonontaa huoneilmaa. Siksi me TVA:lla tavoittelemme hyviä asumisolosuhteita eli samaa lämpötilaa kaikkiin asuntoihin. Asennamme tällä hetkellä asuntoihin olosuhdeantureita, joilla tarkkaillaan huoneilman lämpötilaa ja suhteellista kosteutta.

Olosuhdeanturi asennetaan noin 160 sentin korkeuteen.

Muistetaan pitää itse huolta hyvästä huoneilmasta,
markkinointisihteeri
Janita