Herkullinen kesä

Ihanat kuumat kesäpäivät, loikoilu omalla parvekkeella aurinkoa ottaen tai puistossa nauttien piknikkiä. Kuulostaa ihanalta, eikö vain. Sen myötä tänä vuonna onkin suosiotaan kasvattanut muun muassa yrttien viljely omassa kodissa, joko kodin sisätiloissa tai sitten parvekkeella. Lasitettu parvekehan on kuin kasvihuone. Muista aina valita viljeltävät kasvit tarkkaan sen mukaan, onko parveke esimerkiksi tuulinen tai aurinkoinen. Kokosimmekin tähän blogitekstiin vinkkejä, mitkä kasvit menestyvät hyvin parvekkeilla.

Aurinkoinen parveke

Jos sinulla on aurinkoinen parveke, kannattaa suosia muun muassa yrttejä. Hyviä parvekeviljelyyn sopivia yrttejä on basilika, tilli, meirami, rosmariini ja korianteri. Vihanneksista kannattaa kokeilla viljellä tomaattia, kurkkua ja kesäkurpitsaa, josta saakin hyvän kesäisen grilliherkun. Myös peruna, chili ja porkkana sopii aurinkoiselle parvekkeelle.

Varjoisa ja puoli varjoisa parveke

Varjoisalle ja puolivarjoisalle parvekkeelle kannattaa viljellä esimerkiksi persiljaa, minttua, hernettä, punajuurta, salaattia ja pinaattia. Nuo ovatkin kaikki raikkaita herkkuja, jotka maistuvat helteisenäkin päivänä.

Tuulinen parveke

Tuulisella parvekkeella kannattaakin suosia yrteistä rosmariinia, timjamia, salviaa, ruohosipulia ja persiljaa. Vihanneksista viljelyyn sopii salaatti, rukola ja lehtikaali. Juureksista valitse porkkana ja peruna.

Jos kuitenkaan viljely ei ole se sinun juttusi, niin nyt alkaa olemaan metsässä mustikan satokausi parhaimmillaan. Mikäs sen mukavampaa kuin lähteä kesäisenä päivänä metsään mustikkaan. Mustikka onkin yksi terveellisimmistä metsiemme herkuista. Jotta metsään innostuu lähtemään, niin ohesta löytyy vielä herkullinen ja helppo mustikkapaistoksen resepti, jonka voi toteuttaa itse poimimista marjoista.

Tähän reseptiin et tarvitse kuin muutamaa eri raaka-ainetta ja valmistus käy hetkessä!

Mustikkapaistos

  • 1 dl fariinisokeria, käy myös normaali sokeri
  • 100 g margariinia tai voita
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 0.5dl vehnäjauhoja

Laita mustikat paistonkestävään vuokaan pohjalle.
Sekoita sula margariini ja loput aineet keskenään.
Laita seos mustikoiden päälle ja kypsennä uunissa noin puoli tuntia 200 asteessa.

Valmiin paistoksen päälle sopii erinomaisesti vaniljajäätelö.

Tätä paistosta voi tehdä lähes mistä vaan muustakin kuin mustikasta. Puolukasta ja raparperista saa kivaa kirpeyttä makeuden sisään tai sitten klassinen omena kaneli toimii myös loistavasti.

Makoisaa kesää toivotellen,
markkinointisihteeri
Janita

Lähde: https://www.tarhuri.fi/keittiotarha/parvekkeella/