Hallittua vedenkulutusta

Käytämme vettä päivittäin ja sitä kuluu suuriakin määriä. Tarvitsemme vettä kodin puhtaanapidossa, astioiden ja vaatteiden pesussa kuin ruuanlaitossakin sekä henkilökohtaisessa hygieniassa. Jokaisen meistä tulisi seurata omaa vedenkulutustaan ja pyrkiä vähentämään sitä pienilläkin teoilla. Vesi on raaka-aineena arvokasta ja ilman sitä emme voisi elää. Keräsimme tähän blogitekstiin vinkkejä, millä teoilla voit itse pienentää omaa vedenkulutustasi.

Konetiskaus

Tiesitkö, että käsin tiskaus voi kuluttaa vettä jopa useita kymmeniä litroja enemmän kuin konetiskaus. Pahin virhe mitä voi tehdä käsin tiskatessa, on pestä ja huuhdella astiat juoksevan veden alla. Kesimäärin astianpesukoneen iästä riippuen kone kuluttaa yhdellä pesukerralla 10-20 litraa vettä.

Pyykinpesu

Pyykinpesukone kannattaa uusia, kun vanha kone alkaa tulemaan ikänsä päähän. Uudemmat pyykinpesukoneet kuluttavat vettä vähemmän ja kaiken lisäksi myös vähemmän sähköä. Monissa TVA:n kiinteistöissä on mahdollista hyödyntää myös kiinteistön yhteistä pesutupaa. Tällöin sinun ei tarvitse kuin varata oma vuorosi kalenterista ja huolehtia pesukone siistiin kuntoon seuraavaa pesijää varten. 

Älä lotraa vettä

Veden lotraus ei kannata. Käytä hampaiden pesussa hammasmukia sen sijaan, että peset hampaat juoksevan veden alla. Pienistä puroista kasvaa suuri virta. Jos hanaa pitää auki hampaiden harjauksen aikana, vettä voi valua hukkaan jopa 30 litraa. Pidä silmällä mahdollisia vesivuotoja ja ilmoita pienetkin kiinteistönhuoltoon. Salakavala vuoto voi tulla kalliiksi. Ilmoita vesivuodoista heti kiinteistönhuoltoon, ettei eurot valahda lattiakaivosta alas.

Suihku on vesisyöppö

Vaikka suihkussa olisikin kiva viettää aikaa kuuman ja juoksevan veden alla, se ei kannata. Kiinnitä huomiota suihkussa käytettävään aikaan. Shampoon, hoitoaineen tai pesuaineen levityksen aikana sulje hana siksi aikaa. Veden käytössä on huomioitava lämpimän ja kylmän veden käyttö. Lämmin vesi on aina arvokkaampaa kuin kylmä vesi.

Vesiverto

Monessa TVA:n kiinteistössä on käytössä vesimittarit, jolloin asukas maksaa veden kulutuksesta juuri sen verran mitä itse kuluttaa. Näissä kohteissa on vedenkulutusta helppo itsekin seurata vesimittarista. Verto-huoneistonäytössä on kuvakkeet lämpimälle ja kylmälle vedelle, joiden avulla huoneiston kulutus tunnistetaan.

Suosittelemme lataamaan Vesiverron oman mobiilisovelluksen. VertoMobile on sovellus, joka aloittaa veden säästämisen uuden aikakauden. Huoneistonäytön tiedot voi välittää niin moneen älylaitteeseen kuin haluaa. VertoMobile ilmoittaa käyttäjälle, jos vuorokauden vedenkulutus on ylittänyt keskiarvon.

Jo pienilläkin muutoksilla voit hallita vedenkulutusta ilman, että mukavuutesi kärsii.

Niksi! Jos odotat, että hanasta alkaa tulemaan kuumaa vettä, älä anna kylmän veden valua hukkaan. Ota vesi talteen, vaikka kastelukannuun ja kastele kukat. Vaihtoehtoisesti voit ottaa veden talteen kulhoon, jossa voit pestä hedelmät ja vihannekset.

Tehdään ekoteko ja pienennetään yhdessä vedenkulutusta,
markkinointisihteeri
Janita