Ekologisuus arjessa

Me TVA:lla pyrimme ottamaan ekologisuuden huomioon päivittäisessä työskentelyssämme. Esimerkiksi sammutamme turhat valot ja sähkölaitteet, keräämme pahvia ja paperia, sekä jokainen meistä yrittää tehdä parhaansa luonnon eteen. Kunnostettuamme polkupyörän TVA:n kotitiimin käyttöön, olemme pyrkineet käyttämään sitä autoilun sijasta.

TVA on ollut mukana valtakunnallisessa Ekokompassihankkeessa vuodesta 2016 lähtien. Saimme vuoden 2017 alussa Ekokompassi-sertifikaatin, jolla sitoudumme kehittämään ympäristöasioiden hallintaa ja noudattamaan Ekokompassi-järjestelmän kriteereitä. Ennen tätä, TVA:lla on ollut ympäristövastuullinen ympäristöohjelma vuosina 2012–2015.

Myös sinä pystyt ottamaan osaa ympäristövastuulliseen asumiseen

Tuulettamalla oikein, pystyt jo vaikuttamaan asumislämpötilaasi. Jos asunnossa on liian kuuma, älä tuuleta asuntoa pitämällä ikkunoita jatkuvasti raollaan. Säädä sen sijaan patterin lämpöä pienemmälle ja tuuleta asunto nopealla ristituuletuksella. Jos patterin säätäminen ei auta, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Energiankulutuksesta veden kulutus on se, johon jokainen voi omilla toimillaan eniten vaikuttaa. Kiinnitä huomiota erityisesti lämpimän veden kulutukseen, sillä veden lämmittäminen ja puhdistaminen kuluttaa energiaa. Tilastojen mukaan kerrostaloasunnoissa kuluu keskimäärin 150 litraa vettä vuorokaudessa asukasta kohden. Asuntokohtaiset vesimittarit pudottavat kulutettavan veden määrää keskimäärin noin 30 litraa asukasta kohden vuorokaudessa.

Kotona havaituista vioista on ilmoitettava välittömästi huoltoyhtiölle. Vuotava hana ja wc-säiliö aiheuttavat kulutusta ja korjaamattomina voivat aiheuttaa huomattavia lisävahinkoja.

Vähennä omilla valinnoillasi sähkönkulutusta ja suosi energiatehokkaita sähkölaitteita. Hankittaessa pieniä kodin laitteita, valitse vähän energiaa kuluttavia ja pitkään kestäviä tuotteita. Vuokranantajana TVA huolehtii, että kohteissa on ympäristöystävälliset suuremmat kodinkoneet, kuten liesi ja jääkaappipakastin.

Pyrithän lajittelemaan jätteesi mahdollisimman ekologisesti. Me TVA:lla olemme pyrkineet järjestämään asukkaillemme mahdollisuuden lajitella kotitalousjätteet. Mikäli kiinteistöllä ei ole lajittelumahdollisuuksia, vuokralainen voi tarkistaa kotitalouksille tarkoitettujen hyödynnettävien jätemateriaalien kierrätyspisteiden tiedot paikallisen jätepalveluntuottajan internetsivuilta.

Jokainen on vastuussa ympäristönsä hyvinvoinnista. Kaikki voivat omilla arkisilla valinnoillaan vaikuttaa energian ja materiaalien kulutukseen. Usein jo pienikin muutos käyttötottumuksissa saa aikaan tuntuvia vaikutuksia. Jokainen tekomme tai päätöksemme – niin kotona, vapaa-aikana kuin työpaikallakin, vaikuttaa ympäristömme tulevaisuuteen.

Hävikkiviikko 10.–16.9.2018

Tiesithän, että tämän viikon teema on hävikkiviikko. Hävikkiviikon tarkoituksena on korostaa ruuan arvostusta ja vähentää kuluttajien keskuudessa ruokahävikin muodostumista.

Omien käyttötapojen seuraaminen kaupasta jääkaapille on tärkeä rooli hävikin vähentämisessä. Tähän sekä sinä että lompakkosi olette tyytyväisiä.

Myös Facebookista löytyy mahdollisuuksia oman ruokahävikin jakamiseen ja vastaanottamiseen, jonka mukana saat itsellesi hyvän mielen. Oli se sitten pullaa, sämpylöitä tai vaikka tuoreita kasviksia, voit niitä luovuttaa tai ottaa vastaan aivan ilmaiseksi. Tämä pienentää huomattavasti ruokahävikin kertymistä. Tampereen seudulta löytyy Facebook-ryhmä nimeltä ”Ruokahävikki Tampere ja lähikunnat”

Luonnonvarakeskuksen mukaan, pelkästään Suomessa ruokahävikkiä tulee jopa 160 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä hävikkiä on henkilöä kohden jopa 25 kiloa. Liity sinäkin Hävikkihaasteeseen ja pienennetään yhdessä hävikkimäärää.

Miten hyödynnän ruuan tähteet?

Ylijääneestä aamupuurosta, edellisen päivän perunoista ja vaikka muutamasta pussin pohjalle jääneestä porkkanasta voit leipoa vaikka sämpylöitä. Yhdistämällä kaurapuuron lopun, muussaamalla perunat ja raastamalla porkkanat, saat oivan sämpyläpohjan, josta voit jatkaa normaalin sämpyläohjeen mukaisesti.

Tässä meidän alkuviikon hävikkitarjottavat. Kotona ylimääräiseksi jäänyttä kääretorttua työkavereiden iloksi ja puusta poimittuja omenoita. Näin me aloitimme hävikkiviikkomme. Olethan sinäkin jo tarttunut hävikkimäärän pienentämiseen!

Ihanaa syksyn alkua
markkinointisihteerit
Janita & Annina