Näin toimit sähkökatkon aikana

Vallitsevan sähköpulan vuoksi talven aikana voi esiintyä sähkökatkoksia myös sinun kiinteistössäsi. Poimi ohesta ohjeet sähkökatkoon varautumiseen ja sen aikana toimimiseen.

Veden käyttö

Sähkökatkon aikana veden lämpötilan säätölaite ei ole toiminnassa, jolloin hanasta tai suihkusta tuleva vesi voi olla erittäin kuumaa, jopa 100 asteista. Tästä johtuen vettä ei saa käyttää palovammariskin vuoksi.

Lisäksi lämpimän käyttöveden kuumetessa liikaa, suihkujen termostaattihanat eivät ehkä pysty sekoittamaan kylmää ja lämmintä vettä oikeassa suhteessa. Kaikissa suihkuissa, keittiöhanoissa tai allashanoissa ei ole termostaatteja.

Kotona olisi hyvä olla aina varalla puhdasta juomavettä. Huomioithan, että sitä on tarpeeksi asunnon henkilömäärää kohden sähkökatkon ajaksi.

Sähkökatkon aikana WC:n voi vetää vain kerran. Tämän jälkeen vesisäiliö tyhjenee ja WC:tä ei voi vetää. Pytyn huuhtelun voi tehdä kaatamalla sinne muutaman litran vettä.

Asunnon lämpötila

Sähkökatkon aikana pysähtyy myös kiinteistön keskuslämmityksen säätölaite ja kiertovesipumppu. Tästä johtuen asunnot alkavat vähitellen viilenemään. Rakennusten seinärakenteet kuitenkin pitävät lämmintä hyvin mahdollisen kahden tunnin sähkökatkon ajan. Lämmön karkaamista voi estää pitämällä ovet ja ikkunat suljettuna. Lisämukavuutta ja lämpöä asuntoon saat peittämällä ikkunanpielukset viltillä ja pukemalla lämpimästi päälle.

Elintarvikkeet ja tarpeelliset tarvikkeet

Elintarvikkeet säilyvät jääkaapissa ja pakastimessa hyvin mahdollisen sähkökatkon ajan, kun kylmälaitteiden ovia ei turhaan availe. Sähkökatkoa varten kannattaa varata myös huoneenlämmössä säilyvää ruokaa sekä muita tarpeellisia tarvikkeita, kuten taskulamppu, paristoja, puhelimen varavirtalähde ja paristokäyttöinen radio. Älä myöskään unohda lemmikkien eväitä ja tarvikkeita!

Ajanviete

Sähkökatkon ajaksi kannattaa varata myös ajanvietettä, joka ei vaadi sähköä. Käperry sohvalle esimerkiksi hyvän kirjan tai lehden kanssa!