Olemme olleet mukana ”näytä energiasi”- kampanjassa, jossa olemme viikoittain jakaneet sosiaaliseen mediaamme erilaisia vinkkejä energiankäytöstä. Fiksulla energiankäytöllä säästät rahaa ja ympäristöä sekä parannat sisäilmaolosuhteita ja asumismukavuuttasi. Tästä blogitekstistä voit lukea yhteenvetona hyviä energiansäästövinkkejä.
Ikkunat
Sälekaihtimilla ja verhoilla voi vaikuttaa energiankulutukseen eri tavoin, riippuen ajankohdasta. Pakkasilla kannattaa sulkea verhot yöksi, jolloin lämpövuoto vähenee. Kevätauringon alkaessa paistaa, vedä verhot sivuun ja avaa kaihtimet. Näin hyödynnät auringon ilmaisen lämpöenergian ja valon. Kesällä pidä sälekaihtimia ja verhoja kiinni, jotta aurinko ei pääse lämmittämään kotiasi. Näin voit myös vähentää koneellisen jäähdytyksen tarvetta.
Mikäli tunnet vetoa asunnossasi, selvitä johtuuko se esimerkiksi ikkunoiden huonoista tiivisteistä.
- Tiivistä ikkunat ja ovet sen sijaan, että nostaisit huonelämpötilaa.
- Varmista myös, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa.
- Vedontunnetta saattaa aiheuttaa myös liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on +16 / +17 astetta.
Tuuleta hyödyntäen ristivetoa
Muista raikastaa huoneilmaa energiatehokkaasti. Tähän tehokkain tapa on nopea ristiveto. Nopea ristiveto tarkoittaa, että avaat asunnon vastakkaisista päistä ikkunat muutamaksi minuutiksi, jolloin ilma virtaa läpi asunnon. Muista myös säätää pattereiden termostaatit pienemmälle hyvissä ajoin ennen tuuletuksen aloittamista.
Patterit
Älä unohda tarkistaa patterien toimintaa säännöllisesti. Lämmityskaudella kannattaa muistaa, ettei peitä patterien termostaatteja verhoilla tai huonekaluilla.
Kodin lämpötilat
Tiesitkö, että jo yhden asteen vähennys sisälämpötilassa, säästää noin 5 % lämmityskuluissa! Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat vedottomissa olosuhteissa ovat:
- Oleskelutiloissa 20-21 ºC
- Makuuhuoneissa 18-20 ºC
- Kerrostalojen porrashuoneissa 17-18 ºC
- Varastossa 12 ºC
- Autotallissa 5 ºC.
Makuuhuoneessa matalammat lämpötilat parantavat unenlaatua ja säästävät energiaa.
Sähkönkulutus
Muista selvittää oma sähkönkulutuksesi ja tunnista omat huippukulutushetkesi. Anna modeemille lepohetki ja kokeile näytön tihrustamisen sijasta uusia harrastuksia. Sulje virta kokonaan laitteista silloin, kun et käytä niitä. Sulje myös laitteen valmius- eli stand by- tila.
Tiesitkö, että läppäri kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä verrattuna vastaavaan pöytäkoneeseen. Tabletit kuluttavat vieläkin vähemmän. Valitse siis energiatehokasta kodintekniikkaa!
Hanki vain hyvälaatuisia ja energiatehokkaita lamppuja, joille luvataan paljon käyttötunteja. Kodin valaistus kannattaakin hoitaa LED-valoilla. LED-lamput ovat erittäin kestäviä. Niin ja mikä tärkeintä, muista sammuttaa valot aina niistä tiloista, missä et ole.
Vesi
Veden lotraus ei kannata. Vartin suihku kuluttaa energiaa yhden saunomiskerran verran. Käytä hampaiden pesussa hammasmukia sen sijaan, että peset hampaat juoksevan veden alla. Pienistä puroista kasvaa suuri virta. Jos hanaa pitää auki hampaiden harjauksen aikana, vettä voi valua hukkaan jopa 30 litraa.
Pidä silmällä mahdollisia vesivuotoja ja ilmoita pienetkin kiinteistönhuoltoon. Salakavala vuoto voi tulla kalliiksi. Ilmoita vesivuodoista heti kiinteistönhuoltoon, ettei eurot valahda lattiakaivosta alas.
Pesukoneet
Muista pestä aina täysiä koneellisia – niin pyykkejä kuin astioita! Vain hieman likaisille vaatteille riittää usein pelkkä tuuletus. Tarvittaessa voit valita lyhyemmän tai viileämmän pesuohjelman. Muista myös tarkistaa vaatteiden pesumerkinnät. Astioiden esihuuhtelussa vettä voi säästää yllättävän paljon, kun niitä ei huuhtele juoksevan veden alla.
Kylmälaitteet
Muistathan aina säätää kylmälaitteet oikeaan lämpötilaan. Kylmälaitteiden suosituslämpötilat ovat:
- Jääkaappi + 4-6 astetta
- Pakastin – 18 astetta
- Viileäkaappi + 10-14 astetta
Kun pakastimessa on yli 1cm paksu huurrekerros, sähkönkulutus kasvaa. Muista siis sulattaa pakastin aika ajoin.
Ilmanvaihto
Huolehdi tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistuksesta ja mahdollisesta suodatinten pesusta tai vaihdosta vähintään 2 kertaa vuodessa. Huomioi, että keittiön liesituulettimen suodattimet tulee puhdistaa useita kertoja vuodessa.
Jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto –
- Mikäli mahdollista, huolehdi ilmanvaihdon tarpeenmukaisesta säädöstä kuormituksen mukaan.
- Sulje saunassa käsikäyttöinen poistoilmaventtiili lämmityksen ajaksi ja jätä se auki saunomisen päätyttyä.
- Muista puhdistaa poistoilmaventtiilit.
Huolettu ja säädetty ilmanvaihto lisää asumismukavuutta.
Siivoa kotisi energiatehokkaaksi
Saat siivottua energiatehokkaasti kun muistat putsata:
- Ilmanvaihdon suodattimet
- Pese ikkunat, jotta luonnon valo pääsee sisään
- Imuroi jääkaapin tausta, sillä kylmälaitteiden taustalle kertynyt pöly lisää energiankulutusta.
Uuni / mikro
Tiesithän, että energiansäästäjän keittiössä säästyy energiaa ja vaivaa.
- Hyödynnä uunin esilämpö. Voit laittaa monet ruoat, leivonnaisia lukuun ottamatta, jo kylmään uuniin. Ruoka lämpiää samalla kuin uunikin.
- Kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää ja voit paistaa ruokaa kahdella tasolla samanaikaisesti.
- Hyödynnä myös levyjen ja uunin jälkilämpö. Voit katkaista virran 10-15 minuuttia ennen kuin ruoka on valmista.
- Käytä mikroaaltouunia erityisesti pienten ruoka-annosten valmistamiseen ja lämmittämiseen.
Ollaan yhdessä energiatehokkaita!
markkinointisihteeri
Janita