Miten varmistan kodin hyvinvoinnin talviaikana?

Talviaika vaikuttaa kiinteistöihin ja koteihimme ja niiden hyvinvoinnista huolehtiminen näyttää hieman erilaiselta kylmempänä talviaikana, kuin esimerkiksi kesällä. Kodin sekä kiinteistön ylläpidosta huolehtiessa onkin tärkeää huomioida vuodenajan vaihtelut. Tähän blogikirjoitukseen olemme keränneet muistilistan asioista, joista kotimme kiittää meitä etenkin talvella!

Talviaikana kiinteistömme kestävät suuria lämpötilan vaihteluja aina nollakeleistä paukkupakkasiin. Koko kiinteistön lämmönsäätelystä ja toimivuudesta vastaa TVA, mutta myös asukkaalla on mahdollisuus muutamien niksien avulla entisestään ylläpitää asunnon tasaista lämpötilaa sekä säästää lämpökustannuksissa.

  • Varmista lämmön tasainen kierto kodissa. Esimerkiksi lämmityspattereiden eteen ei kannata sijoittaa suuria huonekaluja estämään lämpimän ilman kulkua.
  • Vältä lämmön karkaamista. Kovilla pakkasilla verhoilla voidaan vähentää lämmön karkaamista ikkunoiden kautta. Vedä verhot ikkunan eteen yöllä tai esimerkiksi päiväsaikaan niihin huoneisiin, joissa oleskellaan vähemmän.
  • Tuuleta järkevästi. Tuulettaminen talvella on joskus tarpeellista, mutta etenkin kovilla pakkasilla sitä kannattaa välttää lämmön karkaamisen vuoksi. Ilman ollessa leudompi tuuletuksen voi suorittaa ristivedolla ja hyvin lyhyellä tuuletusajalla.
  • Sulje parvekelasitukset. Mikäli kodissasi on parvekelasitukset voi myös niiden käytöllä vaikuttaa kodin lämpötilaan. Kiinni olevat parvekelasitukset luovat ylimääräisen eristekerroksen ulkoilman ja asunnon väliin.

Useasta TVA:n kodista löytyy parveke ja asukkailla voi olla myös vuokrattuna autopaikka. Sekä parvekkeesta että autopaikasta tulee myös huolehtia oikeaoppisesti talviaikana. Yleisistä kunnostus- ja huoltotoimista vastaa TVA, mutta vuokralaisen vastuulla ovat yksinkertaiset talvitoimet.

  • Puhdista parveke lumesta. Parvekkeilta, joissa ei ole suljettavia parvekelasituksia tulee puhdistaa lumet säännöllisesti. Pitkään kertynyt ja painava lumikerros voi pahimmillaan aiheuttaa vaurioita parvekkeen rakenteisiin.
  • Puhdista autopaikka lumesta. Autopaikan vuokralaisen vastuihin kuuluu autopaikan lumityöt.
  • Muista autopaikan etiketti. Mikäli autopaikalla on lämmitystolppa, tulee lämmitysjohto irroittaa tolpasta lämmityksen jälkeen. Johtoa ei saa jättää roikkumaan tolpasta.

Talvi tuo oman osansa kosteudesta sisälle kiinteistöön sekä asuinhuoneistoihin lumen ja loskan muodossa. Sulavan lumen tuoman kosteuden kanssa kannattaa olla tarkkana.  

  • Ravistele ylimääräinen lumi vaatteista sekä kengistä ennen porraskäytävään tuloa. Näin ylimääräinen lumi jää ulkopuolelle ja porraskäytävä pysyy kuivana ja siistinä. Sulamisvesi tekee lattian helposti myös liukkaaksi!
  • Asuinhuoneistoon tullessa ulkovaatteet ja kengät ovat usein vielä kosteat tai jopa märät. Kotona kannattaa varmistaa, etteivät ulkovaatteet valuta kosteutta suoraan lattialle. Kenkiä varten voi ostaa esimerkiksi muovisen kenkäkaukalon tai paksumman kynnysmaton ja muut päällysvaatteet voi kuivattaa kylpyhuoneessa.

TVA vastaa kiinteistön lukituksen huollosta ja toimivuudesta. Myös asukkailla on kuitenkin vastuu toimia etenkin kiinteistön ulko-ovien kanssa tarkkaavaisesti. Talviaikana kaikkien asukkaiden kannattaa kiinnittää erityistä huomiota etenkin ovien sulkemiseen. Raolleen tai auki jäänyt ulko-ovi vaikuttaa talvella herkästi etenkin lukitukseen.

  • Tarkista kynnys. Kiinteistön ulko-oven ja kynnyksen väliin jäänyt hiekoitushiekka tai lumi voi estää oven sulkeutumisen kunnolla. Mikäli ovi ei ole tiiviisti kiinni ei myöskään lukitus toimi toivotusti.
  • Sulje ovi huolellisesti. Ulko-oven jäädessä raolleen kiinteistön sisäpuolelta tulevan lämpimän sisäilman ja kylmän pakkasilman kohdatessa lukkoon voi muodostua jäätä. Myös jää haittaa lukituksen normaalia toimintaa. 

Talviterveisin,
markkinointiassistentti
Helmiina