Lähtökohtaisesti kiinteistön toiminta jatkuu kuten ennenkin, vaikka joku asukkaista olisi karanteenissa. Karanteenissa olevan tulee ottaa huomioon, ettei hän ole lähikontaktissa talon muiden asukkaiden tai esimerkiksi isännöinnin tai huollon kanssa.
Eristyksessä olevan tulee noudattaa eristystä koskevia ohjeita, joita hän on saanut infektiolääkäriltä. Eristyksessä olevan pitää ehdottomasti välttää kaikkia lähikontakteja muihin ihmisiin.
Kiinteistössä suoritettavien kunnossapitotöiden ja muiden huoneistokäyntien tarpeellisuus arvioidaan etukäteen entistä tarkemmin epidemian aikana. Asuntoihin mennään ainoastaan silloin, kun on kyseessä vesivahingon kaltainen kiireellinen toimenpide, jota ei voi siirtää.
Jos isännöinnin tai huollon on kiireellisen korjaustarpeen takia päästävä käymään huoneistossa, on heillä oikeus tiedustella asukkaalta, onko huoneistossa eristyksessä tai karanteenissa olevia.
Asukkailla ei ole velvollisuutta ilmoittaa isännöintiin, jos asukkaita on karanteenissa tai eristyksessä. Myöskään muiden terveyttä koskevia tietoja ei saa levittää naapureille.
Säilytetään naapurisopu myös poikkeusaikoina
Koronavirusepidemian myötä yhä useampi viettää aikaa kotona, ja naapurista kuuluu tavallista enemmän ääniä.
Talossa pätevät samat asumisen säännöt kuin normaalistikin. Ota siis asumisessasi huomioon naapurit ja vältä turhaa metelöintiä. Normaaleja elämisen ääniä pitää sietää puolin ja toisin. Normaaliin elämään kuuluvat esimerkiksi musiikin kuuntelu ja lasten leikit. Jos omiin etätöihin keskittyminen on vaikeaa, voit kokeilla esimerkiksi kuulokkeita tai korvatulppia.
Yhteisten järjestyssääntöjen määräämän yörauhan aikana meteliä tulee välttää, eikä jatkuva tai tahallinen häiriköinti ei ole sallittua. Kuten milloin tahansa muulloinkin, kannattaa häiriöistä pyrkiä keskustelemaan asiallisesti naapurin kanssa. Koska viruksen leviämisen kannalta kasvokkaisia kontakteja on syytä välttää, voi naapurille kirjoittaa asiallisen lapun, jonka sujauttaa postiluukusta.
Poikkeustilanne voi ymmärrettävästi aiheuttaa stressiä, mutta ärsytyksen noustessa kannattaa muistaa, että poikkeusolot koskevat kaikkia yhteisesti.
Akuuteissa häiriötilanteissa tulee aina soittaa hätänumeroon.
Yhteiset tilat käytössä poikkeuksin
Viranomaiset eivät ole antaneet käyttökieltoja koskien talon yhteisiä tiloja kuten pesutupaa. Vaikka talossa joku olisikin koronakaranteenissa, muut asukkaat voivat käyttää omia pyykkivuorojaan normaalisti.
Karanteenissa olevan pyydetään välttävän talon yhteisten tilojen käyttöä karanteenin aikana. Jos asukkaalla on kuitenkin laboratoriokokeissa varmennettu koronatartunta, on esim. pesutuvan käyttö kiellettyä ja porraskäytävässä kulkemista pitää välttää ja huomioida tartuntariski erityisen hyvin.
Saunat ovat suljettu epidemian ajan.
Siivousyritys noudattaa viranomaisten laatimaa siivousohjetta epidemian aikana.
Piha-alueiden käyttö epidemian aikana
Yhteisten piha-alueiden käyttö koronaepidemian aikana on herättänyt kysymyksiä.
Valtioneuvoston ohjeen mukaisesti kaikkia turhia sosiaalisia kontakteja on nyt syytä välttää myös arkielämässä. Sama ohjeistus koskee kiinteistön pihalla kokoontumista esimerkiksi yhteisen leikkipaikan ja grillikatoksen osalta.
Kiinteistön pihalla saa liikkua, mutta huomioi muut pihalla liikkuvat asukkaat ja muista turvavälit sekä etäisyydet. Erilaisia pihapelejä ja kokoontumisia leikkipaikalla tulee kuitenkin välttää, jotta emme altista muita asukkaita turhaan virustartunnoille. Leikkipaikan ja grillikatoksen pintoja ei myöskään pystytä pitämään puhtaana sisätilojen tavoin. Pihan sijaan kannattaa lähteä ulkoilemaan lähiluontoon.
Karanteenissa olevat asukkaat voivat liikkua pihalla, mutta koronaviruksen tai virusoireiden takia eristyksissä olevien asukkaiden on suositeltavaa pysytellä sisätiloissa ja noudattaa viranomaisten antamaa ohjeistusta. Liikkumisen osalta on noudatettava viranomaisohjeistusta.
Lisätietoja koronaepidemiasta
Lisätietoja antaa ensisijaisesti viranomainen. Neuvontaa ja tietoa koronaviruksesta saa valtakunnallisesta neuvontapuhelimesta numerosta 0295 535 535.
Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ylläpitää päivittyvää verkkosivua.
Terveysneuvontaa saa omalta terveysasemalta, akuuteissa oireissa oman alueen terveydenhuollon päivystyksestä ja henkeä uhkaavassa tilanteessa hätänumerosta 112.
TAMPEREEN VUOKRA-ASUNNOT OY / ISÄNNÖINTI