Niksit hävikin vähentämiseen

Elintarvikkeiden hintojen nousu on yksi syy siihen, miksi kotitalouksissa on alettu kiinnittämään entistä enemmän huomiota hävikin vähentämiseen. Hävikin vähentäminen onkin taloudellisesti kannattavaa ja myös ekologista. Kokosimme tähän blogitekstiin ideoita, joilla voit helposti vaikuttaa oman hävikin vähentämiseen.

Mieti etukäteen mitä kaupasta ostat. Suosi taloutesi kulutukseen sopivia pakkauskokoja ja muista aina tarkistaa tuotteiden päiväykset. Ei siis välttämättä kannata ostaa paljousalennuksia, jos elintarvikkeita jää lopulta käyttämättä. Ruokakaupat tekevät oman osuutensa hävikin vähentämiseen ja sen myötä punalaputettuja tuotteita löytyy kauppojen hyllyiltä. Joistakin kaupoista saa ilta-aikaan alennetut tuotteet vielä edullisemmin. Eli jos sinulla on mahdollisuus pakastaa elintarvikkeita, voit miettiä jo etukäteen seuraavankin kotiruuan hyödyntäen punalaputettuja tuotteita.

Vinkki! Älä mene nälkäisenä kauppaan. Mukaasi saattaa tarttua heräteostoksia.

Onko kaappiisi jäänyt elintarvikkeita, jotka ovat menossa piloille tai ei tule muuten vain sellaisenaan niitä syötyä? Älä missään tapauksessa hävitä näitä biojätteeseen vaan uusiokäytä ruoka hyödyntämällä mielikuvitusta. Vihanneksista on helppo tehdä sosekeittoa, hedelmistä smoothieita, puurosta sämpylöitä tai esimerkiksi ylijääneistä perunoista pyttipannua. Näin ollen voit saada edeltävien päivien jämistä seuraavan arkiruuan.

Sämpylät kaurapuurosta:

Näillä aineilla loihdit itsellesi noin 14 sämpylää ylijääneestä kaurapuurosta. Sekoita kaurapuuro ja vesi keskenään, lisää suola ja siirappi. Sekoita vehnäjauhot ja kuivahiiva keskenään ja lisää nämä taikinaan. Vaivaa taikina ja anna kohota noin 30 minuuttia. Tee kohonneesta taikinasta sopivankokoiset sämpylät ja anna vielä kohota 30 minuuttia leivinliinan alla. Ei muuta kuin sämpylät uuniin 250 asteeseen 10 minuutiksi ja sen jälkeen nauti margariinin tai voin kera.

5 dl (500 g) kaurapuuroa
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl siirappia tai sokeria
1 pss (11 g) kuivahiivaa
9 dl vehnäjauhoja

Lähde: https://www.ruokajakoti.fi/Kaurapuurosta+sampyloita

Jo pelkästään fiksulla järjestyksellä pystyt vaikuttamaan hävikkiin. Älä tunge kaapin perälle purkkeja ja pakkauksia. Hyvin nopeasti ne unohtuvat sinne ja lopulta jäävät kokonaan käyttämättä. Tiesitkö, että jääkaapin ihanteellinen lämpötila on 2–6 astetta. Alhaalla on aina viileämpää kuin ylhäällä, joten järjestä tuotteet kaappiin sen mukaan. Esimerkiksi yrtit säilyvät kaikista parhaiten jääkaapin ylimmällä hyllyllä tai ovessa. Laita jääkaapin etusijalle aina ensimmäiseksi pilaantuvat tuotteet.

Organisoi jääkaappi hyödyntämällä erilaisia säilytysrasioita. Pese, viipaloi ja kuori hedelmät sekä vihannekset valmiiksi säilytysrasioihin. Näin niitä on nopeampi ja helpompi ottaa eikä jää myöhemmin laiskuuden piikkiin, kun ei jaksaisikaan kuoria tai pilkkoa itselleen välipalaa.

Vinkki! Meistä varmasti jokainen on joutunut joskus heittämään biojätteeseen nahistuneet salaatinlehdet. Älä tee tätä enää! Laita huonot salaatinlehdet astiaan, kaada päälle kylmää vettä ja laita pariksi tunniksi jääkaappiin. Kyllä, tämän jälkeen salaatinlehdet ovat kuin uusia.

Tänä vuonna hävikkiviikkoa vietetään 23.-29.9.2024. Viikon tarkoituksena on lisätä ruuan arvostusta ja kaikki voivat osallistua viikkoon omalla, haluamallaan tavalla. Tämän vuoden päätavoitteena on edistää kasvisten syöntiä. Tiesitkö, että tällä hetkellä kotitalouksissa suurin hävikin aiheuttaja on vihannekset.

Kuinka sinä itse vähennät hävikkiä?

markkinointisihteeri
Janita