TVA on myynyt asuntoja eri puolilta Tamperetta

Tampereen Vuokra-asunnot Oy, TVA, on myynyt Sijoitusasunnot.com Group Oy:lle yhteensä 106 asuntoa kahdeksassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Kauppa tehtiin viime vuoden lopulla joulukuussa. Myytyjä asuntoja on Tammelassa, Viinikassa, Iidesrannassa, keskustassa ja Nekalassa. Asuntojen vuokralaisille omistajan vaihtumisesta on ilmoitettu 3. päivä tammikuuta 2022.

– Kaupan syynä on Tampereen Vuokra-asunnot Oy:n kesäkuussa vahvistettu strategian muutos. Yhtiön hallituksen tekemän päätöksen mukaisesti TVA:ssa keskitytään kerrostaloihin ja isoihin kokonaisuuksiin. TVA haluaa kehittää asuntokantaansa ja investoida uusiin kohteisiin, kertoo toimitusjohtaja Marko Salonen.

Hän pahoittelee kaupasta asukkaille aiheutunutta mielipahaa ja ymmärtää asukkaiden huolen asumisensa tulevaisuudesta.

– Asumiseen liittyvät asiat ovat herkkiä ja asukkaille omistajanvaihdos on tullut valitettavasti yllätyksenä, sillä kaupan valmisteluvaiheessa toimitaan kaupan tekijöiden kesken luottamuksellisesti. Kaupan osapuolet eivät voi tiedottaa kaupasta ennen kuin se on tehty, toteaa Marko Salonen.

TVA:n hallitus päätti asuntojen myymisestä Sijoitusasunnot.com Group Oy:lle saadun tarjouksen perusteella. Yhtiön oman arvion sekä ulkopuolisen arvioitsijan markkinahinta-arvion mukaan saatu tarjous oli linjassa ehdoiltaan ja kauppahinnaltaan arvioiden kanssa. Yhtiön hallitus hyväksyi tarjouksen yksimielisesti ja kysyi ennakkopäätöksen tarvetta omistajalta ennen kaupan tekoa.

– Päätöksen mukaisesti TVA hallinnoi asuinkohteita vuoden loppuun saakka ja uudesta omistajasta tiedotettiin heti vuoden alussa. Olisimme voineet tiedottaa asiasta juuri joulun alla, mutta ajankohdan vuoksi päädyimme tiedottamaan vasta joululoman jälkeen, Marko Salonen kertoo. 

Nykyisten asukkaiden vuokrasuhteet jatkuvat entisin ehdoin toistaiseksi voimassa olevien sopimusehtojen mukaisesti.

–Mikäli asukkaalle tulee tarve vaihtaa asuntonsa isompaan, uudempaan tai eri asuinalueelle, niin TVA auttaa uuden asunnon etsimisessä. Valikoimistamme löytyy hyviä vaihtoehtoja, Marko Salonen rauhoittelee.

TVA:n vuokra-asuntojen määrä kasvoi 200:lla vuonna 2021. Tehdyn kaupan kauppahinnan yhtiö tulee käyttämään uusiin asuntoinvestointeihin Tampereella. Yhtiölle valmistuu Kalevaan kesällä uusi asuinkerrostalo (47 asuntoa), johon aletaan helmikuun alussa hakemaan asukkaita, ja myytyjen talojen asukkaat ovat halutessaan etusijalla.

– Nyt saaduilla varoilla ja säästyneillä korjauskustannuksilla yhtiö voi rakennuttaa myytyjen asuntojen tilalle noin 100 uutta keskikokoista asuntoa, Marko Salonen kertoo.

TVA on Tampereen kaupungin omistama vuokra-asuntoyhtiö. Kaupan valmisteluvaiheessa TVA on käynyt keskustelua kaupungin konsernihallinnon omistajaohjauksen kanssa. Yhtiö on myös esitellyt kaupunginhallituksen konsernijaostolle strategiaansa, joka sisältää myös suunnitelman realisoinneista, mutta yksityiskohtaisia tietoja asuntokohteista jaosto ei ole käsitellyt. 

Tampereen kaupungin liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolaisen mukaan uusiin asuntoihin investoiminen ja asuntojen myynti ovat yhtiön normaalia liiketoimintaa.

– Näkemykseni mukaan TVA on toiminut kaupassa huolellisesti, ja kokonaisuutena yhtiö on omistajan tahdon mukaisesti investoinut paljon. Tampereen markkinaan se on tuonut huomattavan määrän uusia vuokra-asuntoja, toteaa Arto Vuojolainen.

Hänen mukaansa asuntokauppa noudatti valtuuston hyväksymää konserniohjetta, joten asiaa ei tarvinnut käsitellä kaupungin päätöksenteossa. TVA:n hallitus pystyi tekemään päätökset itsenäisesti ilman omistajan ennakkokantaa.

Lisätietoja:
Tampereen Vuokra-asunnot Oy, TVA
Toimitusjohtaja Marko Salonen
marko.salonen@tampere.fi

Tampereen kaupunki
Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen
arto.vuojolainen@tampere.fi